Nieuwe vaatplant op Statia ontdekt
Op het Caribisch Nederlands eiland Sint Eustatius - Statia - is een nieuwe plant ontdekt. De plant, Gonolobus aloiensis, is nog niet eerder beschreven. Het is een endemische plant voor het eiland: het komt alleen op Statia voor. De plant werd tijdens lopende studies naar vaatplanten op het eiland ontdekt.
Door Daniëlle van Gils
The Caribbean’s hidden treasure
De natuur op Sint Eustatius is een 'verborgen' schat in de Cariben. Statia heeft bijzon-dere bomen, slangen, vogels, walvissen en vissen. Het eiland is omringd door koraalriffen en velden zeegras, met zeeschild-padden als vaste gasten. Er zijn complete ecosystemen en leefomgevingen waar de meest uitzonderlijke soorten planten en dieren voorkomen. Ook bedreigde diersoorten zoals de Red bellied racer snake (Alsophis rufiventris), de Antilliaanse groene leguaan, de Roze vleugelhoornslak en de Bruine pelikaan voelen zich er thuis.
Onderzoekers van de New York Botanical Garden, Dr. Frank Axelrod van de Universiteit van Puerto Rico en Hannah Madden, National Park Ranger op het eiland, vonden de plant. Gonolobus aloiensis is een plantensoort in het geslacht Gonolobus, en is vernoemd naar Aloi, de naam die Arowakken Indianen aan het eiland Sint Eustatius gaven. Het betekent cashewboom. De nieuwe plant en de Statia Morning Glory (Ipomoea sphenophylla, een winde) zijn de enige twee tot nu toe bekende planten die alleen op Statia voorkomen.
"G. aloiensis leeft in vochtige, altijd groene bossen, op ongeveer 273 - 400 meter hoogte. De plant komt alleen aan de binnenkant van de Quill vulkaan voor. Het groeit op en langs de grote rotsblokken langs de krater […],” schrijft Stenapa. Omdat de leefomgeving van de plant moeilijk bereikbaar, en er nog maar 3 monsters van de plant verzameld zijn, is het niet mogelijk om de hele populatie van de plant in te schatten, aldus Stenapa.
Mogelijke bedreigingen voor de plant vormen geiten die rondom de krater loslopen. Het plantje zou vraat van geiten kunnen overleven als deze dieren de smaak ervan niet lekker vinden. Hoe onwaarschijnlijk ook, bij een uitbarsting van de vulkaan op het eiland zal de hele populatie van de plant verdwijnen. Om deze redenen raden onderzoekers aan om de G. aloiensis in botanische tuinen te kweken om het plantje te behouden. Stenapa begint hiermee in de Miriam C. Schmidt Botanical Garden op Sint Eustatius.