Artikelen
Oproep: help de Antiliaanse groene leguaan te beschermen
De Antiliaanse groene leguaan neemt in aantallen af, onder meer op het Caribisch Nederlands eiland Sint Eustatius (Statia). Landecoloog Hannah Madden heeft een crowdfundingsactie opgezet voor meer hulp bij het beschermen van deze diersoort. "Bescherming van deze soort zal een groot succes voor het eiland zijn."
Help protect Iguana delicatissima
The numbers of the Iguana delicatissima are declining, as is the case on the Dutch Caribbean island of Sint Eustatius (Statia). Terrestrial ecologist Hannah Madden started a crowdfunding to try to help protect this animal. "Conservation of the species will be a huge success story for the island."
Wild Statia
Het gratis eboek ‘Wild Statia’ beschrijft de unieke en ongelooflijk mooie natuur op Statia, geschreven door biologen Hannah Madden en Mark Yokoyama. Voor het eboek werden onderzoeken gedaan die mogelijk tot de ontdekking van een nieuwe soort leidt: een soapberry-kever. Gespecialiseerde wetenschappers wereldwijd onderzoeken nu of het inderdaad een nog niet bekende diersoort is.
Wild Statia (English)
The free ebook ‘Wild Statia’ shows unique and incredible aspects of the wildlife on Statia. Naturalists Hannah Madden and Mark Yokoyama wrote the book. For the ebook several researches are conducted, with the discovery of a possibly new species: a soapberry bug. Specialized scientists worldwide are further investigating this particular bug.
Toekomst roodsnavel-keerkringvogel op Saba en Statia onder druk
De roodsnavelkeerkringvogel is een ware vlieger, met een vleugelspanwijdte van een meter. De witte vogels, met hun lange staart, zijn niet te missen op de Nederlands Caribische eilanden Saba en Sint Eustatius (Statia). Natuurorganisaties Stenapa (op Statia) en Saba Conservation Foundation houden de vogels met monitoring in de gaten. Ratten en katten zijn de grootste vijanden.
Papegaaivissen kunnen Caribisch koraal redden
De teruggang van het aantal algenetende vissen is de belangrijkste oorzaak voor koraalrifverlies in het Caribisch gebied. Door het verdwijnen van deze vissen, waaronder papegaaivissen, raken koraalriffen overwoekerd met algen, en sterven ze af. Zonder betere bescherming van de riffen en tegengaan van overbevissing dreigt het Caribische koraal over twintig jaar grotendeels te zijn verdwenen.
Betere bescherming koraal Caribisch Nederland
Voor zes natuurprojecten op Bonaire, Sint Eustatius en Saba stelt staatssecretaris Sharon Dijksma € 7,5 miljoen beschikbaar. De projecten versterken niet alleen de natuur, maar dragen ook bij aan versterking van de landbouw, toerisme of lokaal ondernemerschap.
Nederlandse Antillen komen uit Stille Oceaan
De Nederlandse Antillen zijn in de laatste 130 jaar tussen de Amerikaanse continenten door van de Stille Oceaan naar de Atlantische Oceaan gereisd. In een visuele reconstructie laten masterstudent Lydian Boschman en haar begeleider dr. Douwe van Hinsbergen van de Universiteit van Utrecht zien.
Nieuwe vaatplant op Statia ontdekt
Op het Caribisch Nederlands eiland Sint Eustatius - Statia - is een nieuwe plant ontdekt. De plant, Gonolobus aloiensis, is nog niet eerder beschreven. Het is een endemische plant voor het eiland: het komt alleen op Statia voor. De plant werd tijdens lopende studies naar vaatplanten op het eiland ontdekt.
Herbebossing Klein Bonaire en Klein Curaçao groot succes
De herbebossingsprojecten op Klein Bonaire en Klein Curaçao zijn een groot succes. De geherintroduceerde planten en bomen doen het goed op het eilanden en planten zich voort. Op Klein Bonaire zijn weer grote exemplaren van fruitdragende bomen gevonden, die een voedselbron kunnen vormen voor vogels die in jaren niet meer op het eiland zijn gezien.