Nieuw eboek over de natuur op Statia beschrijft een mogelijk nieuwe diersoort

Wild Statia

Het gratis eboek ‘Wild Statia’ beschrijft de unieke en ongelooflijk mooie natuur op Statia, geschreven door biologen Hannah Madden en Mark Yokoyama. Voor het eboek werden onderzoeken gedaan die mogelijk tot de ontdekking van een nieuwe soort leidt: een soapberry-kever. Gespecialiseerde wetenschappers wereldwijd onderzoeken nu of het inderdaad een nog niet bekende diersoort is.

Door Daniëlle van Gils

Sint Eustatius - liefdevol ookwel Statia genoemd - is een van de drie Nederlands Caribische eilanden, en is 21 vierkante kilometer groot. “Ondanks de grootte heeft het eiland een grote variëteit aan unieke soorten”, zegt Madden. “De Antilliaanse Groene Leguaan is daar een van, en we hebben het geluk een genetisch pure populatie te hebben. Statia is een van de weinig overgebleven eilanden in de Cariben die dit heeft.” Yokoyama: “Er is een mix van soorten die op geen ander eiland zo voorkomt, hoewel de individuele soorten wel op andere eilanden te vinden zijn. Het is betoverend."

Het nieuwe eboek laat verschillende delen van de natuur op het eiland zien, van een mogelijk nieuwe diersoort tot de diversiteit van vogels in en rond de dorpen en tot het dierlijke nachtleven van Statia. In 15 hoofdstukken gaan Madden en Yokoyama het mysterie van het leven op het eiland na en beschrijven het ontdekkingsproces. Het boek gaat niet alleen over diersoorten, maar geeft een gedetailleerde kijk op het verband tussen het landschap en de soorten. “Mijn interesse gaat uit naar het verband tussen geschiedenis, cultuur en natuur, zoals lokale namen of verhalen over het leven. Deze zeggen vaak iets over de natuur, maar ook over de cultuur van het eiland”, zegt Yokoyama. “Persoonlijk vind ik het erg leuk om dieren en insecten te zien die ik nog niet eerder heb gezien, en ook dierlijk gedrag is interessant, zoals het jagen van een dier of hoe het zijn territorium verdedigt."

Het boek is een co-productie van de beide biologen, en is voor een deel gebaseerd op columns van Yokoyama in de krant The Daily Herald op Sint Maarten, aangevuld met nieuwe hoofdstukken van Madden. “De column in de krant is een goede manier om interesse in het project te creëeren en geeft updates over onze voortgang. Het eboek is geen veldgids, waardoor we op een kleiner aantal verhalen tot in detail kunnen focussen,” zegt Madden.

Je vindt niet altijd waar je naar op zoek bent

De eerste dag veldonderzoek was er een vol met lessen voor de biologen. “Je vindt niet altijd waar je naar op zoek bent, er is altijd iets dat erop wacht gevonden te worden, en sommige van de meest fascinerende natuurlijke spektakels gebeuren op een hele kleine schaal”, schrijven de auteurs in het boek. Yokoyama: “Een van mijn favoriete ontdekkingen was de overvloed van spinnen in de rotswanden van Zeelandia beach. We kwamen er voor iets anders — voor vogels — maar we vonden iets totaal onverwachts."

Een andere ontdekking was een soapberry-kever, een kleine, oranje-zwarte-rode kever, met een voorkeur voor het fruit van zogehete soapberry vines. “Ik zou je exact vertellen wat het is, maar we weten het zelf ook niet precies. Ik heb een aantal exemplaren verzameld en die worden nu onderzocht. Misschien is het wel een totaal nieuwe diersoort. Dat zou erg leuk zijn!” zegt Yokoyama.

Het eboek is onderdeel van onderzoek voor een veldgids voor Statia. Madden: “Deze gids zal alle diersoorten van het eiland omvatten, van vogels en hagedissen tot insecten en slangen.” Yokoyama: “Ik heb een soortgelijk boek gemaakt voor het natuurlijke leven van Sint Maarten en het was een erg leuk project om te doen, iets dat nog niet eerder voor het eiland was gedaan. Dat geldt ook voor Statia."

“We proberen om zoveel mogelijk van de soorten op het eiland te documenteren”, zegt Madden. “Gedurende de jaren heb ik veel in het veld gewerkt, met veel verschillende onderzoekers, en we hebben al een aantal ‘nieuwe’ (of ongepubliceerde) soorten gedocumenteerd, of soorten die al lang niet meer gezien waren, zoals de Statiaanse Bij. We hopen deze in de gids te kunnen opnemen als we ze kunnen vinden en fotograferen!"

De non-profit organisatie Les Fruits de Mer coördineert het project voor de veldgids, met ondersteuning van het St. Eustatius Tourism Development Foundation en financiële ondersteuning van NuStar Terminals N.V.

Het eboek kan gratis worden gedownload op www.statiawildlife.com of www.lesfruitsdemer.com

Foto's:
Boven: Soapberry bug, gemaakt door Mark Yokoyama
Midden: Dwarf Gecko, gemaakt door Mark Yokoyama
Onder: Lesser Antillean Iguana, gemaakt door Hannah Madden

25 novemer 2015