66 Ton CO2 besparen op één dag

De kennis om energie te besparen is er. De wil ook: uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat driekwart van de Nederlanders meer wil doen om energie te besparen, maar dat er onvoldoende bekend is over haalbare en effectieve manieren. Warme truiendag is zon simpele en effectieve methode.

Door Irene Wever

Zet de verwarming één graad lager en je bespaart 7 % CO2 uitstoot. Dat is de gedachte achter Warme truiendag, die 13 februari 2009 voor de derde keer gehouden wordt. Vorig jaar deden 1 miljoen mensen mee, die samen 33 ton CO2  bespaarden en 1,1 miljoen euro energiekosten. Dit jaar verwacht de organisatie, na de vele publiciteit van vorig jaar, een verdubbeling van de deelnemers. Het is de bedoeling om ook nieuwe mensen in beweging te krijgen.
 
Ike de Haan van Klimaatverbond, de organisatie achter Warme truiendag, zegt: Hoe we energie kunnen besparen is een onderwerp dat ons allemaal aangaat, zeker door de klimaatcrisis. Om draagvlak te krijgen voor actie heb je een evenement nodig, het moet het gesprek van de dag worden. De gemeentes hebben het Klimaatakkoord ondertekend, wat hen verplicht tot energiebesparing. Maar de overheid kan in campagnes wel roepen dat we moeten bezuinigen, het effect is veel sterker als het van onderuit de maatschappij komt. Mensen en bedrijven moeten zelf de noodzaak zien en geïnspireerd raken.

Actiestappen na inspiratie

De Haan: Dit soort acties helpt mensen die twijfelen de eerste stap te zetten en het wijst hen de weg naar wat ze nog meer kunnen doen. Ook gemeentes kunnen helpen. De gemeente Apeldoorn bijvoorbeeld heeft een duurzaamheids-lening waar particulieren tegen een zeer lage rente kunnen lenen om te investeren in hun eigen huis; voor zuinige HR ketels, 3 dubbel glas en vloer-, wand- en dakisolatie. De gemiddelde gebruiker kan 25-30% besparen. Deze week maakten ministers Van der Laan (Wonen) en Cramer (Milieu) bekend dat ook het rijk zich dit jaar garant gaat stellen voor dit soort leningen. Het kabinet heeft de doelstelling om voor 2012 een half miljoen bestaande gebouwen 30% zuiniger te maken.

Een tool die bij de vervolgstappen van bedrijven en instellingen kan helpen om klimaatneutraal te worden, is de milieubarometer. Deze geeft een beeld van het verbruik, wat je kan besparen en wat nieuwe effectieve investeringen zijn. De Haan: De Gemeente Den Haag heeft haar gebouwen laten inventariseren waar energie bespaard kan worden en er is een planning voor de uitvoering van de besparingsmaatregelen. Dat is het mooie, de informatie is er.

14 januari 2009

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Duurzame mobiliteit & energie