Bossen

Ze hebben een remmende werking op de opwarming van de aarde, en een kwart van de wereldbevolking is er in hun dagelijks bestaan van afhankelijk: bossen. In dit dossier een overzicht van artikelen over bossen, REDD, de Amazone in Brazilië, maar ook andere soorten bossen als mangrovebossen.

De strijd tegen ontbossing gaat door

Ontbossing is een probleem dat al vele jaren speelt. Hoewel er in het afgelopen decennium in het Amazonewoud veel resultaat is geboekt, is dit geen reden om rustig achterover te leunen. Ontbossing gaat nog steeds door en bedreigt kwetsbare natuur, diersoorten en het klimaat. Gelukkig wordt er niet stil gezeten en zijn projecten opgezet om de natuur te beschermen.

Once Upon a Forest ... there was a tree

“Mijn hele leven heb ik doorgebracht in bossen. Met deze film neem ik jullie graag mee in het mooie levensverhaal van de bomen, voor het te laat is.” In de film Once a Upon a Forest wijst bioloog Frances Hallé samen met cineast Luc Jacquet de weg in de tijd en ruimte van een groeiend en bloeiend tropisch regenwoud.

Boswet Brazilië kapt Amazone

Totaal onverwachts heeft het Braziliaanse congres ingestemd met de nieuwe Boswet die flinke boskap in Brazilië mogelijk maakt. Er zijn slechts enkele dagen voor de Braziliaanse President Dilma Rousseff om haar veto uit te spreken.

Zorgen over mangrovebossen bij Lamu

De Keniaanse regering gaat een tweede haven bouwen bij de eilandengroep Lamu. De aanleg brengt vooruitgang en werkgelegenheid, maar eilandbewoners en milieuactivisten vrezen dat de overhaaste ontwikkeling grote schade kan aanrichten.

Afrikaans regenwoud sterker dan gedacht

Het tropisch regenwoud in Afrika zou beter bestand kunnen zijn tegen klimaatverandering dan dat in de Amazone. De voornaamste redenen: de grotere variabiliteit in het Afrikaanse klimaat en drie boomsoorten die eerdere extremen hebben overleefd.

Korte film: Bossen en Mensen

Met prachtige luchtbeelden vertelt de korte film 'Des Forêts et des Hommes' over het belang en de problematiek van bossen wereldwijd. De film is gemaakt door fotograaf Yann Arthus-Bertrand, in het kader van het Internationale Jaar van de Bossen.

Staat Brazilië kappen Amazone toe?

Het Braziliaanse parlement heeft een zeer omstreden wet aangenomen die de ontbossing van het Amazone-oerwoud min of meer sanctioneert. De wet verleent onder meer amnestie aan allen die illegaal oerwoud hebben vernietigd en daarvoor boetes kregen.

IUCN: "Verhoog waarde van bossen"

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) pleit in een nieuw rapport voor een betere waardebepaling van bossen. Lokaal bosbeheer heeft een grote invloed op de mondiale economie en biedt voordelen aan bosbewoners, volgens het rapport.

VN jaar van de Bossen

Ze hebben een remmende werking op de opwarming van de aarde, en een kwart van de wereldbevolking is er in hun dagelijks bestaan van afhankelijk: bossen. Omdat ze op grote schaal bedreigd worden, hebben de VN 2011 tot Jaar van de Bossen uitgeroepen.

"REDD vrij ongeschonden door Cancún"

"Het is een middel om ontbossing tegen te gaan, biodiversiteit te behouden en verdere klimaatverandering een halt toe te roepen. Belangrijk is dat veengebieden in REDD zijn opgenomen in Cancún - veen is een enorme bron van CO2", zegt Rik Leemans (WUR).