Afrikaans regenwoud sterker dan gedacht

Het tropisch regenwoud in Afrika zou beter bestand kunnen zijn tegen klimaatverandering dan dat in de Amazone en andere regio's. De voornaamste redenen: de grotere variabiliteit in het Afrikaanse klimaat en drie boomsoorten die eerdere extremen hebben overleefd, aldus Yadvinder Malhi, professor ecosystemen aan de Universiteit van Oxford.

Door Daniëlle van Gils

De boomsoorten hebben klimaatrampen in de afgelopen 4.000 jaar overleefd, waardoor ze beter zouden kunnen omgaan met toekomstige veranderingen in het klimaat. Ook de klimaatvariabiliteit zou bijdragen aan de weerbaarheid, doordat het klimaat in Afrika over de afgelopen 10.000 jaar gevarieerder is dan het klimaat in het Amazone-gebied. Malhi sprak daarover tijdens een internationale conferentie over klimaatverandering, ontbossing en Afrikaanse regenwouden bij de Universiteit van Oxford.

"Afrikaanse bossen hebben in de afgelopen 4.000 - 2.000 jaar geleden een aantal extremen doorgemaakt", vertelt hij bij BBC News. "Er is al veel minder boom- biodiversiteit en er zijn kwetsbare soorten verloren. Maar de soorten die overblijven, kunnen zich redelijk goed aanpassen, hebben een groot verspreidinggebied en hebben zich aangepast aan snelle veranderingen in de neerslag. Het overgebleven systeem - hoewel minder rijk aan biodiversiteit - kan zich beter weren tegen de druk van klimaatverandering."

De conferentie belichtte ook een ander onderwerp. "Wat er verder uit kwam, is hoe weinig we weten van het Afrikaanse klimaat vergeleken met andere wereldregio's", vertelt Malhi. "Er zijn grote gaten [in de data]. Als je kijkt naar een kaart met weer- meetstations, zie je dat er geen gegevens uit bijna het gehele Kongobekken komen." Het Kongobekken is na de Amazone het grootste regenwoudgebied op aarde. Het oppervlak beslaat anderhalf miljoen vierkante kilometer, ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Het gebied is 18% van de wereldwijde regenwouden. Vergeleken met andere (Afrikaanse) regio's is er zeer weinig bekend over het klimaat en invloeden daarop in het gebied van het Kongobekken.

12 januari 2012

Bron
Africa's rainforests 'more resilient' to climate change - BBC News

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.