Klimaat algemeen

Mens en klimaat

Klimaatverandering leidt tot vochtproblemen in woningen

AKlimaatverandering leidt onder andere tot stijging van de zeespiegel, extreme neerslag, lange periodes van droogte en een afname van de biodiversiteit. Het veranderende klimaat heeft ook effect op onze woonomgeving en gezondheid. Hogere luchtvochtigheid en intensere neerslag veroorzaken meer vocht in woningen. Dit heeft een verhoogde kans op schade, schimmelvorming en de ontwikkeling van huismijt tot gevolg.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek naar onbekende ondergrondse permafrostdooi

De opwarming van het klimaat heeft vele gevolgen. Een daarvan is de ontdooiing van permafrost. De kans is groot dat met het ontdooien van permafrost in gebieden als Canada, Alaska en Siberië broeikasgassen vrijkomen zoals CO2 en methaan. Aardwetenschapper Jorien Vonk aan de VU in Amsterdam onderzoekt een van de varianten van permafrost-ontdooiing: abrupte, ondergrondse dooi.

Klimaatadaptatie

Nationale klimaatadaptatiestrategie vastgesteld

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu ingestemd met de nationale klimaatadaptatiestrategie ‘Aanpassen met ambitie’. In nauw overleg met andere overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, natuurorganisaties en bedrijven is in kaart gebracht hoe Nederland zich kan aanpassen aan klimaatverandering.

Klimaatdebat

Van klimaatscepsis naar klimaatidealisme

De discussie over klimaatverandering lijkt in Nederland verschoven te zijn: het is vaak niet meer de vraag of het klimaat verandert maar hoe we daarop moeten reageren. Christel van Eck en Leo Meyer van ClimateContact-Consultancy spreken met tien Nederlanders over klimaatverandering, van sceptici tot realisten en idealisten.

Klimaattoppen

2 jaar voor uitwerking klimaatakkoord Parijs

Tijdens de klimaattop in Marrakech hebben de bijna 200 aanwezige landen besloten om het klimaatakkoord van Parijs binnen 2 jaar uit te werken. Beloftes worden hierbij omgezet in daden, is het plan, bijvoorbeeld verslaglegging van CO2-reductiemaatregelen en controle hierop. De uitwerking van het Kyoto-protocol (1997) duurde 4 jaar.

Afval & recycling

Smeltende gletsjer legt schadelijk afval bloot

Camp Century was een militaire basis op Groenland tijdens de Koude Oorlog. Na een aantal jaar werd de basis verlaten, maar het afval bleef achter. Dikke lagen sneeuw en ijs zouden het radioactieve, chemische en biologische afval veilig begraven. Niet dus, want klimaatverandering laat de gletsjer smelten.

Klimaatcommunicatie

Simpele animatie maakt opwarming begrijpelijk

Om klimaatverandering uit te beelden, bedacht klimaatwetenschapper Ed Hawkins van Reading University, Groot-Brittannië een bijzondere infographic. In een geanimeerde spiraal, gebaseerd op internationaal erkende data, laat hij de overduidelijke opwarming van de aarde zien.

Het weer

Klimaatverandering oorzaak overstromingen Parijs

Zware onweersbuien, valwinden, extreme regen en hagelstenen zo groot als tennisballen. Is het recente extreme weer het gevolg van klimaatverandering? Een internationaal team van wetenschappers onderzocht twee recente gebeurtenissen, een primeur voor de wetenschap. Conclusie: in Frankrijk nam de kans op extreme regenval toe tot 90 procent!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Met een business case een ontwikkelingsland helpen

In de Partnership Verkiezing werken jonge mensen vanuit bedrijven aan het opzetten van een business case in ontwikkelingslanden. Doel is om oplossingen te creëren voor de grootste internationale uitdagingen.

Algemeen beleid

Klaar voor verandering?

Nederland en de EU doen niet voldoende om de duurzame ontwikkelingsdoelen die in september 2015 internationaal zijn ondertekend te halen. Grotere inspanningen op het gebied van klimaat, voedselzekerheid, migratie en belasting zijn nodig. Organisaties roepen op tot actie.

Opinie

Roemer: "Kabinet, regel duurzaamheid"

‘Ik pomp alles op wat ik kan oppompen,’ zei Ben van Beurden, topman van Shell. Zijn droom is een oliezwarte toekomst tot ver in de jaren dertig van deze eeuw. Oppompen, verbranden, geld verdienen. Dat was het business model van Shell in de vorige eeuw, en dat blijft het business model van Shell in de nieuwe eeuw. Als het aan het Ben van Beurden ligt. Wij kunnen die toekomst veranderen.

Data & metingen

NASA: wereldwijde studie luchtkwaliteit

Een team van NASA-wetenschappers heeft veranderingen in de wereldwijde luchtkwaliteit onderzocht tussen 2005 en 2014. De Verenigde Staten en Europa verminderden hun uitstoot van stikstofdioxide tot wel 50%. Maatregelen voor een betere luchtkwaliteit maken dus verschil.

Groen beleid

Levenskwaliteit Nederland beperkt houdbaar

De manier waarop we leven en de kwaliteit van ons leven lijkt voor volgende generaties geen stand te houden en veroorzaakt milieuproblemen. Dat is een van de conclusies uit de Monitor Duurzaam Nederland 2014. Door de aandacht op doelen voor 2020 is de ontwikkeling van innovatieve energieopties voor de lange termijn nog te beperkt. Dat verkleint de kans op een lage CO2-uitstoot in 2050, schrijft de monitor.

Dossiers

Dossier opwarming in beeld

Data en informatie van onder andere temperatuur en toekomstscenario's worden gebruikt om de opwarming van de aarde in beeld te brengen.

Aanraders om elders te lezen

Foto-essay: kwetsbare aarde

Reis de wereld rond met het foto-essay van Michael Hall bij ABC Science. In de foto's laat Hall de impact van menselijke activiteit en het veranderende klimaat op onze planeet zien, ter ere van de World Environment Day op 5 juni. Bekijk de foto's bij ABC Science

Energie en klimaat

World Efficiency Solutions ondersteunt de markt voor duurzaamheid en C02-reductie

Ter gelegenheid van de COP21 klimaatconferentie in Parijs in 2015, is Reed Expositions France gestart met de organisatie van World Efficiency Solutions, het grootste internationale platform voor duurzaamheid en low-carbon oplossingen.

Energie & beleid

Geplande projecten laten CO2-emissie stijgen

Een analyse van Greenpeace laat zien dat 14 grote, geplande fossielebrandstof-projecten de totale broeikasgasemissie met 20% laten stijgen. China en Australië voeren deze lijst van 'CO2-bommen' aan.

Waterbeheer

Meer Rijnwater voor zoetwatervoorziening

In de publicatie 'Een delta in beweging' komt het Planbureau voor de Leefomgeving met een voorstel voor aangepast waterbeheer, waardoor er meer Rijnwater beschikbaar kan komen voor zoetwatervoorziening.

Klimaat in beeld

Klimaatadaptatie in het Parijs van de toekomst

Hoe kan Parijs eruit zien als de thermometer gemiddeld 2 graden Celcius hoger aangeeft dan nu? Twee jonge Franse architecten hebben hun visie daarop in beeld gebracht in 20 ansichtkaarten. Ze laten een hoofdstad zien die zich aanpast aan klimaatverandering.

Boeken

De mens als god

De mens heeft veel slechts gedaan voor het milieu. Nu beschikken we echter over technieken, zoals kernenergie, die kunnen helpen om het tij te keren. Dat betoogt Mark Lynas in zijn boek De mens als god.

Groen thuis

Huishoudelijk afval scheiden loont

In Pijnacker-Nootdorp kregen consumenten betaald als zij hun huishoudelijk afval gescheiden inleverden. Met dit concept, "Afval Loont", kan tot wel 65% van het huishoudelijk afval hergebruikt worden. Voordeel voor milieu en consument.

Duurzame koplopers

"DCNA's beschermvrouwe Hare Majesteit hoort hoger in Trouws Duurzame Top 100"

Koningin Beatrix, sinds 2006 beschermvrouwe van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), staat in de Duurzame top 100 op plek 59. Dat hoort hoger, volgens DCNA.

Stikstof en klimaat

Kamer gemisinformeerd over ammoniakbeleid

Jan Willem Erisman, bijzonder hoogleraar Integrale Stikstofstudies, was verbaasd toen hij las wat staatssecretaris Dijksma de Tweede Kamer eind mei schreef over een rapport over ammoniakuitstoot waar hij aan meeschreef. In dit opiniestuk geeft hij een persoonlijke reactie op Dijksma’s brief.

Klimaatmodellen

55 miljoen jaar oude modder als klimaatmodel?

In De Wereld Leert Door vertelt paleoklimatoloog dr. Appy Sluijs over het verleden van klimaatverandering. Kan 55 miljoen jaar oude modder ons vertellen hoe het klimaat er over 30 jaar uitziet?

Duurzaam toerisme

Duurzame toekomst voor toerisme op Kaapverdië?

570 kilometer uit de kust bij West-Afrika ligt Kaapverdië, een eilandengroep met een unieke biodiversiteit. De archipel heeft het massatoerisme omarmd, maar dit zet de natuur onder druk. Is er een duurzame toekomst voor het toerisme op Boavista met haar unieke natuur? Edward Snijders en Freek Titselaar maakten er een documentaire over.

Klimaat in de stad

(Video) Voor een beter stadsklimaat

Steden zijn hitte-eilanden - vooral in de zomer. Een flinke hoosbui na een warme dag is welkom, maar vervolgens staat wel de straat volledig blank. Gelukkig bestaan er slimme maatregelen, zoals waterpleinen, groene daktuinen en groene gevels. Kennis voor Klimaat laat in een video oplossingen tegen hitte en wateroverlast in de stad zien.

Groene economie

Innovaties voor dagelijks duurzaam leven

Het recent gesloten energieakkoord is voor een consument nogal een ver-van-m’n-bedshow: het omvat allerlei zaken waar een gemiddelde burger niet direct iets aan kan bijdragen. De Accenture Innovation Award tonen een aantal innovaties die iedereen in het dagelijks leven kan gebruiken om duurzamer te leven, zonder dat het al te veel moeite kost.

Video

Video: Klimaatrisico's op een whiteboard

Door de complexiteit van klimaatverandering kunnen er risico's ontstaan op het gebied van wel of geen actie ondernemen. Amerikaan Greg Craven gebruikt alleen een whiteboard en stift om de toekomst van de menselijke soort in te delen. Een video van een toekomstschets.

Cradle to cradle

Afvalwater = grondstof

AQGRI+ wint International Climate Adaptation Business Challenge

Priska Prasetya en Jelmer van Veen zijn met hun business idee AQGRI+ winnaars van de International Climate Adaptation Business Challenge, uitgeschreven door Kennis voor Klimaat en Climate-KIC. Hun innovatie maakt van afvalwater drie producten: schoon landbouwwater, voedingsrijke compost en vissen.

Poolgebieden

Smeltende permafrost geen tijdbom van het noorden

Dankzij het smelten van permafrost komen broeikasgassen vrij die de opwarming van de aarde versterken. Maar hoe snel gaat dat, en hoe sterk is het effect? Recent onderzoek biedt antwoorden: er is geen sprake van acuut gevaar, maar het effect is wel groter dan in huidige modellen wordt aangenomen.

Klimaat en veiligheid

Klimaatverandering drijft wereld in het nauw

Massaal slaan mensen op de vlucht. De gebieden waarin ze wonen en leven worden bedreigd door extreme droogte, tropische stormen, zeespiegelstijging en overstromingen. Maar waar kunnen deze mensen heen? Een wereldwijde dreiging, want conflicten ten gevolge van klimaatverandering liggen op de loer.

Klimaatdoelen

Top 5 maatregelen voor klimaatakkoord Parijs

Met de vraag Hoe ziet jouw klimaatakkoord eruit? verzamelt Klimaatplein.com al een half jaar maatregelen tegen klimaatverandering. Inmiddels zijn er honderden ideeën en tips ingediend. Voor de aanvang van de klimaattop in Parijs overhandigt Klimaatplein.com de tips aan staatssecretaris van Milieu, Wilma Mansveld. Uit alle tips heeft de website een top 5 samengesteld.