VN klimaatchef Yvo de Boer stopt, IPCC-baas Pachauri blijft

Yvo de Boer,  hoofd van het klimaatbureau van de Verenigde Naties, heeft vandaag aangekondigd per 1 juli te zullen aftreden. Dat is vijf maanden voor de volgende VN klimaattop in Mexico.

Het aftreden heeft niets te maken met de matige resultaten van de top in Kopenhagen of de commotie rond het VN klimaatpanel IPCC, aldus De Boer. Hij zou al voor de top in Kopenhagen op zoek zijn naar een nieuwe baan. De Boer wordt consultant klimaat en duurzaamheid voor KPMG en zal zich aan meerdere universiteiten verbinden.

De Boer kondigt zijn vertrek nu aan om VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de tijd te geven een opvolger te vinden voor de top in Mexico. Hij was weliswaar teleurgesteld over de resultaten van de top in Kopenhagen, maar het gebrek aan concrete afspraken om de CO2 uitstoot terug te dringen houdt volgens De Boer geen verband met zijn aftreden.

IPCC-rel

Het aftreden van De Boer komt op een moment dat het VN klimaatpanel IPCC zwaar onder vuur ligt.  In de Nieuw  Zeelandse Herald onderstreepte de voorzitter van het IPCC  Dr Rajendra Pachauri vandaag dat hij geenszins van plan is om zijn functie neer te leggen. Hij wil op zijn minst aanblijven tot het verschijnen van het volgende IPCC klimaatrapport in 2013-2014.

Pachauri benadrukte in de Nieuw Zeelandse krant nooit van plan te zijn geweest om op te stappen. Hij werd onder druk gezet zijn functie neer te leggen nadat er fouten in het huidige rapport waren geconstateerd. Deze fouten zouden in sommige gevallen moedwillig zijn blijven staan, om zo de klimaatproblematiek zwaarder aan te zetten en meer politieke steun voor maatregelen te genereren. Daarnaast werd Pachauri beschuldigd van belangenverstrengeling vanwege de vele adiseursfuncties bij ondernemingen rond groene energie die hij op zich had genomen, terwijl hij tegelijkertijd voorzitter is van het IPCC. 

Pachaury denkt momenteel de kop van jut te zijn van klimaatsceptici, omdat er nu overweldigende aandacht is voor klimaatverandering door menselijk handelen. Pachauri: "Sceptici merken dat er nu wereldwijd een fenomenale toename is van bewustwording rond het klimaatprobleem. Blijkbaar hebben ze besloten om mij in mijn positie als voorzitter van het IPCC aan te gaan vallen. Ze zijn daarmee extreem diep gezonken door me persoonlijk aan te vallen met leugens."

Het volgende IPCC rapport zal een sterkere focus hebben op de regionale invloed van klimaatverandering. Pauchauri verzekert dat de informatie in dat rapport zo goed als mogelijk is zal worden nagetrokken: "We zullen zorgen dat bronnen en achtergrondinformatie zorgvuldig nagetrokken worden. Dat zullen we zo goed doen als menselijk mogelijk is."

18 februari 2010

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Klimaatonderzoek

Zoekwoorden: IPCC, Pachauri, De Boer, VN, rapport