Adaptatie & Water

Kustgebieden

Praat mee over onze kust

Op 13 april vindt de landelijke kustdag plaats. Hét moment om mee te praten over een blijvend aantrekkelijke, vitale en veilige kust.

Rivieren

Vissers verzamelen data voor onderzoeken

In rivieren komt grondwater omhoog wat zich mengt met het oppervlaktewater. De locaties waar dit gebeurt, zijn belangrijk voor bijvoorbeeld het voorspellen van overstromingen bij hevige regenval. Temperatuursensoren in vissersbroeken kunnen data verzamelen die hierin inzicht geven.

Poolgebieden

De ijskap van Antarctica smelt niet af, hij groeit

Volgens een onderzoeksteam van de NASA groeit de ijskap van Antarctica, wat in directe tegenspraak is met wat tot nu toe werd aangenomen. Het houdt in dat Antarctica de stijging van de zeespiegel afremt, in plaats van versterkt. Dat lijkt goed nieuws, maar betekent ook dat andere factoren sterker bijdragen aan zeespiegelstijging dan gedacht. Bovendien kan het over 20 tot 30 jaar andersom zijn.

Berggebieden

Grootste deel gletsjers Himalaya nog deze eeuw verdwenen

Het grootste deel van de gletsjers van de Himalaya - na de polen het grootste zoetwaterreservoir - zal deze eeuw nog verdwijnen. Dat voorspellen onderzoekers aan de hand van een computermodel. Niet alleen het landschap verandert ingrijpend, er zullen grote consequenties zijn voor de lokale bevolking.

Waddengebied

Onderzoek waddengebied blijft nodig

Zorg dat wetenschap op het podium komt en blijft. "We kunnen de schoonheid van het waddengebied winnen, maar net zo makkelijk weer verliezen" was de hoofdboodschap van Wouter van Dieren, keynotespeaker tijdens het symposium van de Waddenacademie midden december.

Waterbeheer

37 landen extreem kwetsbaar voor waterschaarste

Voor het eerst is er een rangschikking gemaakt die weergeeft hoe kwetsbaar individuele landen zijn voor waterschaarste. Deze nieuwe database bestaat uit 181 landen en 100 stroomgebieden. De belangrijkste conclusie is dat 37 landen extreem kwetsbaar zijn voor waterschaarste.

Dossiers

Dossier Delta's en klimaatverandering

Deltas in Times of Climate Change is een Engelstalige tijdschriftproductie van het team van Change Magazine. Een aantal Nederlandse artikelen hiervan zijn gebundeld. Ze bieden een kijk op de invloed van klimaatverandering op delta's wereldwijd.

Aanraders om elders te lezen

Kusterosie veegt hele dorpen Alaska van de kaart

In een vierdelig interactief artikel schrijft The Guardian over de eerste Amerikaanse klimaatvluchtelingen: de inwoners van Newtok, Alaska. Hun dorpen verdwijnen door onder meer kusterosie, smeltende gletsjers en zeespiegelstijging. Lees het hele artikel bij The Guardian

Zeeën

Versterk maatschappelijke betekenis Noordzee

De mogelijkheden die de Noordzee biedt, worden onvoldoende benut, terwijl de zee van grote betekenis is voor Nederland, stellen de raden voor de leefomgeving en infrastructuur in het advies 'Een zee van mogelijkheden'.

Water in de stad

Europese ambities klimaataanpassing

Voor steden staat er veel op het spel als het klimaat ingrijpend verandert. De kans op overstromingen, hittegolven en extreme droogte wordt groter. Hoe passen grote steden als Rotterdam, Londen, Kopenhagen en Barcelona zich aan?

Eilanden

Verhuisplan voor de Malediven

Om aan de stijgende zeespiegel te ontkomen, overweegt de president van de Malediven om zijn hele land naar Australië te 'verplaatsen'. Hij heeft Australië gevraagd rekening te houden met een mogelijke stroom klimaatvluchtelingen.

Neerslag

RainGain: lokale neerslag beter in beeld

Met het Europese project RainGain wordt lokaal de neerslag in de stad gemeten. Zo kan de neerslag beter in beeld worden gebracht, en kunnen steden bijvoorbeeld hun watersystemen aanpassen aan extreme regenbuien of grote droogte.

Deltagebieden

Klimaatadaptatie: kansen voor hele maatschappij

Change is in the air – niet alleen bij de VN-klimaattop eind september in New York, ook bij de klimaatadaptatie-conferentie Deltas in Times of Climate Change II in Rotterdam eind diezelfde maand. Drie dagen lang deelden 1200 deelnemers uit meer dan 50 landen ervaring en kennis over klimaatadaptatie.

Deltaprogramma

Vijf jaar Deltaprogramma – werken aan de toekomst

Het Vijfde Nationaal Deltacongres stond geheel in teken van het Deltaprogramma 2015 en de bijbehorende deltabeslissingen. Deze moeten ons land de komende decennia beschermen tegen hoogwater en zorgen voor voldoende zoetwater.