RainGain: lokale neerslag beter in beeld

Met het Europese project RainGain wordt lokaal de neerslag in de stad gemeten. Zo kan de neerslag beter in beeld worden gebracht, en kunnen steden bijvoorbeeld hun watersystemen aanpassen aan extreme regenbuien of grote droogte.
  

In het project nemen naast Belgische, Franse en Britse partijen ook de TU Delft, gemeente Rotterdam en provincie Zuid-Holland deel. Voor het meten van de neerslag gaat het onder meer om het plaatsen van een regenradar in Rotterdam, die gespecialiseerd is in lokale neerslagmeting. Daardoor kan men neerslagpatronen in de stad veel nauwkeuriger meten en daar het stedelijke waterbeheer beter en efficiënter op inrichten. Denk aan toepassingen als de slimme sturing van gemalen, het inzetten van waterberging (de waterpleinen in Rotterdam) en een lokaal weerbericht. RainGain kreeg recent Europese subsidie.

Wateroverlast

Onderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis van de TU Delft: "Het doel van dit project is het verkrijgen van gedetailleerde gegevens over piekneerslagen en wateroverlast, op stedelijke schaal. Dit is een schaalniveau waarvoor zulke informatie tot op heden ontbreekt. Door klimaatverandering nemen de extremen van zowel de dagelijkse als de uurneerslag sterk toe, met andere woorden buien worden heftiger. Gedetailleerde neerslag- en wateroverlastgegevens zullen waterbeheerders in de stad (beter) in staat stellen om adequaat te reageren op hevige neerslag en de wateroverlastschade te voorkomen, die de afgelopen decennia veelvuldig door dergelijke gebeurtenissen is veroorzaakt."

Regenradar

Regenradars zijn de enige meetinstrumenten die neerslagmetingen op de benodigde tijd- en ruimteschalen kunnen leveren die voor dit doel nodig zijn. Deze techniek is pas recent ontwikkeld tot op het detailniveau dat voor stedelijk gebied nodig is. De innovatieve techniek zal worden geïmplementeerd in de waterbeheerpraktijk in de pilotlocaties van de partnerlanden. De nieuwe radars zijn voorzien voor de pilotlocaties Rotterdam en Parijs. Een vergelijkbare techniek is enkele jaren geleden al in Leuven geïnstalleerd.

Stedelijk waterbeheer

De neerslagdata leveren gedetailleerde informatie over piekneerslagen aan de stedelijke waterbeheerders, op tijd- en ruimteschalen die kritisch zijn voor de snelle stedelijke afvoerprocessen. De informatie wordt toegepast in wateroverlastmodellen voor pilotlocaties in de vier partnerlanden (Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië) om effectieve oplossingen te ontwerpen voor verbeterde wateroverlastbescherming, zoals waarschuwingssystemen en optimalisatie van bergingscapaciteit. Deze worden dan getest op basis van de gedetailleerde neerslagdata en wateroverlastmodellen. De eindgebruikers worden getraind in het gebruik van de regendata en de modellen, zodat ze deze na het project kunnen blijven toepassen in hun praktijk.

Waterval Montmartre

De informatie uit het RainGain-project kan handig zijn voor onder andere toeristische gebieden. Zo vormen de vele trappen in Montmartre, Parijs, normaal gesproken het beeld van de wijk, maar tijdens een hoosbui is het er minder goed toeven. De Fransman Thomas Sammarone was in de wijk tijdens de hoosbui en filmde de waterval op de trappen langs het metrostation Lamarck Caulaincourt. (DvG)

Via NRC

Lees ook

Weersextremen gevolg van klimaatverandering?

Weersextremen teisteren de aarde. Enorme droogte in Rusland, waardoor bosbranden blijven doorgaan, en overstromingen van de Indus in Pakistan zorgen voor een humanitaire ramp. Kan klimaatverandering veroorzaker van deze weersextremen zijn?
   

   

09 augustus 2011