Duurzame mobiliteit

Innovaties

Met zonne-energie de wereld rond

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 heeft zijn ambitieuze reis rond de wereld voltooid. Ruim 43.000 kilometer legde het vliegtuig af zonder een druppel brandstof te gebruiken. Geheel op zonne-energie. Doel is te laten zien dat groene energie het onmogelijke kan bereiken.

Blog

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

De wereld van mobiliteit verandert en biedt nieuwe voordelen voor werkgevers en leaserijders. Als Smart Mobility Consultant adviseer ik dagelijks over innovatieve trends en vernieuwende mobiliteitsoplossingen. Regelmatig krijg ik de vraag: Wat kost het om een elektrische auto op te laden? Vooral nu de brandstofprijzen aan de pomp relatief laag zijn, is het interessant om eens te berekenen wat voordeliger is; laden of tanken?

Recycling

Op plastic vissen met boot van gerecycled Amsterdams grachtenplastic

Marius Smit, oprichter van Stichting Plastic Whale, startte drie jaar geleden met een uitdaging: het bouwen van een boot van plastic afval om op een positieve manier aandacht te vragen voor het groeiende probleem van de plastic soep. Gisteren is deze designboot gepresenteerd tijdens de HISWA in Amsterdam.

Duurzame mobiliteit

Slim gebruik kan CO2-uitstoot auto’s fors verminderen

Door de auto slimmer te gebruiken kan de CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark met enkele tientallen procenten omlaag, meldt voorlichtings-organisatie Milieu Centraal. Nederland moet daarom veel meer inzetten op zuinig autogebruik.

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden op de proef

Na twee nummers over duurzame mobiliteit - onder meer over biobrandstoffen, de mobiliteitsmix en duurzamer vliegen - komt Change Magazine met een e-magazine over dit thema. Onze focus ligt daarbij op elektrisch rijden.

Fietsen!

Duurzaam goederentransport op de fiets!

Meer dan 30 Europese bedrijven hebben een federatie opgericht om de bezorging van goederen via de fiets in de steden te verbeteren - en om de politiek op te roepen hier meer werk van te maken en het in beleid op te nemen.

Magazine

Duurzame mobiliteit langs de meetlat

Change Magazine legt in haar nieuwste themanummer duurzame mobiliteit langs de meetlat. Hoe staat het ervoor in Nederland? Met wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers nemen we kritisch de balans op.

Dossiers

Dossier Trends Duurzame Mobiliteit

In september 2010 - tijdens de duurzame mobiliteitsmaand - geeft Change Magazine een themanummer uit over duurzame mobiliteit. In dit dossier zijn trends over groene auto's, transport en ov verzameld.

Brandstof-transitie & biobrandstoffen

Autorijden op mest realistisch alternatief

Ed Nijpels heeft het groengas-tankstation van OrangeGas in Joure geopend. Met de 85 aardgas-tankstations heeft Nederland een landelijk dekkend netwerk. Volgens Milieu Centraal is rijden op groen gas daarmee een milieuvriendelijk en realistisch alternatief.

Mobiliteitsbeleid

Wat doen gemeenten aan duurzame mobiliteit?

In alle gemeenten is na de lokale verkiezingen van dit jaar inmiddels een nieuw bestuur samengesteld. Wat zijn de afspraken op het gebied van duurzame mobiliteit? Change Magazine ging op onderzoek in Haarlem en Arnhem.

Het nieuwe werken

"Doorbreek de nine-to-five cultuur"

Maak van de acht miljoen werknemers ondernemers in loondienst. Ook als ze dan niet van negen tot vijf op een kantoor zitten. Meer keuzevrijheid leidt tot minder mobiliteit, stelt Willem de Jager, adjunct-directeur Duurzame Mobiliteit Rabobank.

Duurzame koplopers

Groene garages in opkomst

Garagisten willen zich graag van hun groene kant laten zien. Om de groene voorhoede te helpen zich te profileren, riep BOVAG het certificaat 'Erkend Duurzaam' in het leven. Inmiddels kregen 150 bedrijven dit milieukeurmerk.

Waterstof

Gooi maar vol. Met waterstof.

Terwijl merken als BMW en Volkswagen investeringen in auto's op waterstof terug schroeven, zetten Japanse regering en bedrijfsleven hier juist zwaar op in. In 2015 wil Japan op kleine schaal commerciële waterstofmobiliteit op poten hebben.

Openbaar vervoer

Maak de reis van en naar station aantrekkelijker

In het actieplan 'Groei op het spoor' staan concrete acties om de trein aantrekkelijker te maken voor meer mensen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat vraagt nu partijen om voorstellen in te dienen voor verbeteringen van voor- en natransport van treinreizigers.