Dossier Trends duurzame mobiliteit

Fietsen!

Fietsen: het is makkelijk, gezond en goed voor het klimaat! Change Magazine spot trends op het gebied van fietsen & duurzame scooters. En: zes op de tien automobilisten zou best de fiets willen pakken naar het werk. Hoort u daarbij? Lees verder »

Zonne-energie uit wegdek van fietspad

Je zou bijna niet doorhebben dat het wegdek waar je op fietst, energie opwekt. De SolaRoad, een ruwe glasplaat als wegdek, haalt energie uit zonlicht. TNO, provincie Noord-Holland, Imtech en Ooms presenteerden de proef voor zonne-energie uit wegen.

Extra: wat niet in het tijdschrift paste

Thalys rijdt op de zon

Vanaf begin 2011 kan de hogesnelheidstrein Thalys gedeeltelijk op zonne-energie gaan rijden. Op het dak van de bovengrondse spoorwegtunnel bij het Belgische Brasschaat komen 16.000 zonnepanelen, over een afstand van 3,4 kilometer.

Tractor op waterstof

De boeren van het Zeeuwse Colijnsplaat krijgen een tractor op waterstof. Windenergie van de molens bij Kats verzorgt de stroom bij de productie van waterstofgas.

Bemand vliegtuig zonder brandstof een etmaal in de lucht

Het is de Solar Impulse gelukt om 24 uur op alleen zonne-energie in de lucht te blijven. Daarmee is het vliegtuig het eerste bemande zonnevliegtuig dat een hele nacht in de lucht bleef.

TomTom als file-oplosser

Wie met de auto naar het Deens Aalborg gaat, krijgt van TomTom customized reisadvies. Weggebruikers worden om knelpunten heen geleid en op de snelst mogelijke manier door de stad van a naar b geloodst.

Groene rijders hebben sinds kort een extra streepje voor

Met het Green Parking Initiative (GPI) kunnen groene rijders op diverse plekken gratis parkeren. Een extra voordeel om een schone en zuinige auto aan te schaffen.

Vereniging voor elektrisch vervoer Nederland

DOET is de naam van de nieuwe vereniging die een winstgevende markt wil creëren voor elektrisch vervoer in Nederland. Het staat voor Dutch Organisation for Electric Transport.