Groene garage in opkomst
Garagehouders laten zich van hun groene kant zien. Niet alleen verschijnen er vaker groene daken en daken bedekt met en zonnecollectoren op garagebedrijven, ook de automonteur op de werkvloer moet eraan geloven. Volgens Frans Kragten, beleidsadviseur van BOVAG Autodealers, willen steeds meer dealers zich graag groen profileren.
Kragten: "We hebben nu 150 dealers met het certificaat 'Erkend Duurzaam' op de gevel. De ondernemers willen zich duidelijk onderscheiden ten opzichte van de conservatieve garagehouder."
Het certificaat 'Erkend Duurzaam' is een initiatief van BOVAG Autodealers en is in nauwe samenwerking met het milieuadviesbureau BECO opgezet. De controle en toetsing wordt uitgevoerd door het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM). Dit kennisinstituut is opgericht door BOVAG en RAI Vereniging en wil fungeren als denk- en doeplatform tussen overheid en branche.
Bij garagehouders met het certificaat 'Erkend Duurzaam' staat de bedrijfsvoering in het teken van duurzaamheid. Kragten: "Denk aan het scheiden van afvalstromen en hergebruik van olie en rubber (banden). Als het gaat om het financiële beleid wordt een autodealer geacht om in zee te gaan met een bank die zich toelegt op bijvoorbeeld duurzaam beleggen."
De Zoetermeerse Volvodealer Hans van Vliet (zie foto) ontving uit handen van milieuminister Cramer het eerste certificaat 'Erkend Duurzaam'. Van Vliet: "Vier jaar geleden lachten collega's me nog uit. Nu is duurzaam ondernemen een serieuze zaak geworden." Om te slagen als groene garagist, moet duurzaamheid niet alleen tussen de oren van de medewerkers zitten, maar moeten ook klanten bewuste, milieuvriendelijke keuzes maken vindt Van Vliet. Hij is zijn klanten daarbij graag behulpzaam: "Ik verkoop bijvoorbeeld speciale ventielen waarmee je de bandenspanning kunt controleren. Zo kunnen onze klanten liters brandstof besparen."
Het certificaat wordt toegekend met hulp van een checklist. Zo wordt in kaart gebracht in hoeverre de bedrijfsvoering van een dealer duurzaam is. De scan bestaat uit 42 vragen, gegroepeerd rond zes thema's van duurzaam ondernemen: bedrijfsvoering, communicatie, financiën, inkoop, verkoop en personeel. Als de ondernemer op voldoende punten goed scoort kan hij het certificaat 'Erkend Duurzaam' van BOVAG Autodealers aanvragen. De autodealer wordt jaarlijks gecontroleerd. Hij kan het certificaat ook weer kwijtraken.
Frans Kragten van de BOVAG: "Ik denk dat dealers elkaar zullen aansteken en het aantal groene garages dus snel zal kunnen toenemen. De garagist kan zich met zo'n keurmerk echt onderscheiden. Dat is ook economisch gezien interessant, vooral nu steeds meer consumenten willen kiezen voor duurzaamheid." Bedrijven en overheden zoeken in hun inkoopbeleid steeds bewuster naar duurzame leveranciers. De rijksoverheid wil vanaf dit jaar alleen nog met duurzame leveranciers werken.
BOVAG hoopt dat over vijf jaar meer dan de helft van de bedrijven erkend duurzaam werkt. De branchevereniging is werkt nu ook aan een groen certificaat voor aangesloten rijwielhandelaren.
Overigens staat het groene keurmerk van BOVAG los van de Stichting De Groene Garage. Deze stichting wil zich met name toeleggen op manieren om, uitgaande van de bestaande behoefte aan automobiliteit, op een verantwoorde en liefst zo duurzaam mogelijke wijze automobiel te zijn.
26 januari 2010
De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.
Domein: Duurzame Mobiliteit
Zoekwoorden: IvDM, BOVAG, keurmerk, duurzaam, duurzame mobiliteit