Afval als schone brandstof voor de bus

"Iets aparts gezien? Nou, gewoon een mooie nieuwe bus." De passagiers van busbedrijf Connexxion in Midden Zeeland hebben over het algemeen niets door. Toch stappen ze sinds 4 september 2009 in de meest bijzondere bussen van Nederland. Bussen die rijden op biogas.

Door André Brasser

Dit is een bewerking van het artikel 'Afval als schone brandstof voor de bus' uit Change Magazine Duurzame Mobiliteit, jaargang 5 nummer 2

De provincie Zeeland is de eerste provincie in Nederland die in een hele regio alle bussen op groen gas laat rijden. Gedeputeerde voor Openbaar Vervoer George van Heukelom: "Dat hebben we als voorwaarde gesteld bij het uitgeven van de concessie. Het gaat ons om biogas; gas dat ontstaat bij vergisting van afval. Geen aardgas dus, dat is nog steeds een fossiele brandstof."

Het lijkt een simpele keuze, maar dat blijkt het in de praktijk niet te zijn. Het duurde twee jaar voor de bussen daadwerkelijk de weg op konden. Van Heukelom: "We hebben het eerst in het zuiden van de provincie geprobeerd, in Zeeuws-Vlaanderen. Daar botsten we met gevestigde belangen van onder andere dieselbus adepten. Die betogen dat de nieuwe diesel net zo schoon is als aardgas." In Midden Zeeland lukte het wel om de partijen op één lijn te krijgen. "Iedereen moet het idee omarmen", aldus van Heukelom.

Stortgas

Het meest zwaarwegende argument om voor biogas te kiezen was de 70% lagere CO2-uitstoot. Dat is een vermindering van de uitstoot vergelijkbaar met zon duizend huishoudens, zegt Van Heukekom. Het gas van de Zeeuwse bussen is afkomstig van de grote afvalstortlocatie in het Noord-Nederlandse Wijster. Het zogenaamde stortgas dat ontstaat bij vergisting van organisch afval is nog niet meteen geschikt. Het moet eerst gereinigd worden voordat het als biogas het net op kan.

Nico Venema, verantwoordelijk voor de gasinkoop van vervoersbedrijf Connexxion: "Voor alle duidelijkheid: wij gebruiken dus niet het gas dat op de locatie wordt opgewekt. Het werkt net als met groene stroom. Wij kopen certificaten groen gas. Die garanderen dat we een hoeveelheid stortgas afnemen die elders ook daadwerkelijk is opgewekt."

Schoon tanken

Het belangrijkste verschil tussen de biogasbussen en de gangbare dieselbussen is misschien wel de tijd die nodig is om te tanken. Van Raffen: "Is een dieseltank in vier minuten gevuld, voor een biogastank moet je toch snel een kwartier uittrekken voordat het zover is. Maar voor een bus in de remise gelden natuurlijk andere normen dan een pitsstop in de formule 1."

03 november 2009

Bekijk hier het originele artikel. Daarin meer aandacht voor de toekomst van biogas.

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u dan zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Duurzame mobiliteit & Energie

Zoekwoorden: Duurzame mobiliteit, biogas, groen gas, openbaar vervoer