ARN op weg naar 95% recycling autowrakken

Een nieuwe hightech fabriek van Auto Recycling Nederland (ARN) in Tiel zet een belangrijke stap op weg naar 95% recyling van autowrakken. De fabriek gaat shredderafval, afkomstig van autowrakken, verwerken. Nu al wordt 85% van een auto via recycling hergebruikt. ARN neemt in november 2010 de fabriek in gebruik.

De stap van 85% naar 95% is een grote stap."Dat betekent dat in 2015 zo'n 25 miljoen kg autoshredderafval niet meer wordt gestort, maar wordt opgewerkt tot herbruikbare materiaalstromen", aldus Dave Bebelaar, directeur van ARN. "ARN neemt haar verantwoordelijkheid in het verminderen van de hoeveelheid afval."

ARN steekt tijd, geld en energie in de zoektocht naar innovatieve technologie om afval zo efficiënt mogelijk, op een milieuverantwoorde manier te verwerken. De fabriek dient ook als platform voor verder ontwikkeling van technologie en materiaaltoepassingen. Daardoor blijft Nederland voorop lopen op het gebied van recycling van auto's en andere mobiliteitsproducten.

"Nederland kan, met zijn expertise op gebied van recycling, internationaal de toon zetten als het gaat om 'battery-management'", zegt Bebelaar in het nieuwste nummer van Change Magazine over accu's uit elektrische autos. "We hebben door onze strenge regelgeving veel expertise op het gebied van hergebruik van materialen. Maar wil Nederland in elektrisch vervoer een vooraanstaande rol spelen, dan is focus nodig. Recycling kan zo'n focal point zijn."

Verhoging verwijderingsbijdrage

Sinds begin juli is de verwijderingsbijdrage naar 45 euro. Deze bijdrage betaalt mee aan de investering in de fabriek en onderzoek naar nieuwe recyclingtechnologie. Het onderzoek is kostbaar, maar nodig als gevolg van snelle ontwikkelingen van nieuwe materialen in auto's, zoals hybride en elektrische auto, en om de CO2-uitstoot te verminderen. De verwachte grootschalige introductie van hybride en elektrische auto's leidt over 10 tot 20 jaar tot een toename van dit soort autowrakken, en dan moet de recyclingstechnologie er ook klaar voor zijn.

"Zodra het kan, zullen we deze verhoging weer terugdraaien, maar ook hier gaan de kosten voor de baat uit", zegt Bebelaar. En dankzij deze relatief geringe verwijderingsbijdrage leveren wij een structurele bijdrage aan een forse vermindering van afval. Dat is het daarom ook zeker waard."

14 juli 2010