Verhuisplan voor de Malediven
Om aan de stijgende zeespiegel te ontkomen, overweegt Mohamed Nasheed, president van de Malediven, om zijn hele land naar Australië te 'verplaatsen' voordat de golven de eilanden opslokken. Hij heeft Australië gevraagd rekening te houden met een mogelijke stroom klimaatvluchtelingen. De eilandstaat kan door de zeespiegel mogelijk compleet verdwijnen.
Door Daniëlle van Gils
"Het wordt steeds moeilijker om deze eilanden in de staat zoals ze nu zijn, te behouden", vertelt Nasheed bij de Sydney Morning Herald. Hij vertelt ook dat de meeste inwoners van de Malediven liever op de eilanden blijven wonen. Toch bereidt hij zijn land op een mogelijke verplaatsing voor: de overheid heeft een fonds opgericht, gevoed door inkomsten uit toerisme, om indien nodig land te kopen en de verplaatsing van de 350.000 inwoners mogelijk te maken. Dit fonds moet voorkomen dat de inwoners jaren of decennia als vluchtelingen in tentenkampen moeten leven.
De keuze voor Australië is vanwege het klimaat en de beschikbaarheid aan ruimte en land. Daarnaast overweegt Nasheed ook Sri Lanka en India - vanwege de nabijheid (zie afbeelding onderaan) en culturele overeenkomsten - om zijn bevolking naar te verhuizen. Er zijn nog geen officiële contacten met de landen over dit onderwerp geweest.
Malediven: land vlak boven zee
De Malediven bestaan uit 1200 eilanden, waarvan 200 bewoond en 88 toeristeneilanden. De eilandstaat ligt in de Indische Oceaan, vlakbij Sri Lanka en de zuidpunt van India. Van de totale landoppervlakte ligt 80% minder dan 1 meter boven het zeeniveau. Het hoogste punt: 2,4 meter boven zeeniveau.
Door erosie van zee zijn 14 eilanden al verlaten. Na de aardbeving onder de Indische Oceaan, op 2e kerstdag 2004, kreeg het land ook te maken met de tsunami. Weliswaar een kleine - de golven waren niet hoger dan 1,5 meter - maar de ravage was enorm. De aangelegde zeewering rondom de hoofdstad Male heeft meer dan de helft van de stad beschermd tegen de overstroming.