De maximum-minimumthermometer naar Six

Met een analoge thermometer kun je alleen de temperatuur van het ogenblik meten. Maar wat een gewone thermometer niet kan, is onthouden wat de hoogste en laagste temperaturen in een zeker tijdsbestek waren. Uit de tijd van weerinstrumenten zonder elektronica, het analoge tijdperk, was er de maximum-minimumthermometer naar Six.
  

Kort nadat Daniël Fahrenheit in het begin van de achttiende eeuw de gesloten vloeistofthermometer had ontwikkeld, werden al metingen gestart van de buitenluchttemperatuur. Waarnemers als Nicolaus Cruquius en Petrus van Musschenbroek hielden jarenlange weerkundige dagboeken bij waarin zij de temperatuur op enkele vaste tijdstippen van de dag noteerden. Daarmee kan Nederland nu bogen op een van de langste aaneengesloten weerkundige waarnemingsreeksen ter wereld. Maar met hun thermometers konden de waarnemers nog niet vaststellen wat nu de hoogste en laagste temperaturen per dag waren geweest. Het was de Engelsman James Six (1731-1793) die in 1780 een instrument uitvond dat zelf de hoogste en laagste temperatuur 'onthouden' kon.

Lees meer over deze uitvinding in het komende nummer van Het Weer magazine dat op 25 april verschijnt. Lees de rest van dit artikel in Het Weer Magazine, dat op 25 april zal verschijnen.

Je kan Het Weer Magazine al ontvangen vanaf € 9,50! Als je voor 14 april een abonnement neemt op Het Weer Magazine, dan ontvang je dit nummer automatisch thuis. Kijk op www.hetweermagazine.nl.

In het aprilnummer van Het Weer magazine ook aandacht voor de band van Alexander, vijf zonnen aan de hemel, Oostenwind zette stadhouder Willem III op de Engelse troon, satellietbeelden en meer. Kijk op onze website om dit nummer na te bestellen of voor een (proef)abonnement.

24 maart 2014

Foto: Wikimedia Commons / Lumos