Klimaatplein.com publiceert boek over duurzaam ondernemen

'In 5 stappen CO2-neutraal ondernemen'

In 5 stappen CO2-neutraal ondernemen heet het boek van het Klimaatplein. Het beschrijft mogelijkheden en praktijkcases over CO2-neutraal ondernemen. Daarmee biedt het handvatten om duurzamer te ondernemen.

Redactie ChangeMagazine.nl in samenwerking met Klimaatplein.com
 

"Door CO2-neutraal te ondernemen neemt een organisatie verantwoordelijkheid voor haar eigen CO2-voetafdruk. Dit doet ze door energieverbruik te vermijden of verminderen en het benodigde restant duurzaam op te wekken", vertelt Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com. "Het boek reikt handvatten aan waarmee de lezer stap voor stap direct aan de slag kan met duurzamer ondernemen. Ook beschrijft het concreet waarom het zowel vanuit maatschappelijke als financiële redenen interessant is om hiermee te beginnen."

Het boek is gepresenteerd tijdens de derde inspiratiemiddag van het Klimaatplein op het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. Thema van de middag was 'CO2-reductie en de voordelen voor Planet, People en Profit'. De presentaties en 16 workshops stonden in het teken van energiebesparing en duurzame energieopwekking. Aan het einde van de middag spoorde oud-minister Jacqueline Cramer de ondernemers aan om samen te werken aan reductie van CO2-uitstoot.

Concrete voorbeelden voor duurzaam ondernemen van Klimaatplein.com

1. Houd de warmte binnen
Door als winkelier in de winter de winkeldeur dicht te houden, is tot 43% op (warmte)energiekosten te besparen. Klanten waarderen dit gedrag, er is minder tocht in de winkel en minder omgevingsgeluid van buiten. Er is zo tot 3000 euro te besparen op verwarmingskosten per jaar.

2. Isoleren
Isoleer muren, daken, leidingen en vloeren van het gebouw. Hiermee voorkomt u warmteverlies en bespaart u direct op energiekosten. Het plaatsen van radiatorfolie om de warmte binnen te houden verdient zich binnen 5 maanden terug. Het aanbrengen van leidingisolatie verdient zich binnen 10 maanden terug.

3. Creëer inzicht in energieverbruik
In sommige gevallen wordt tot 30% van het energieverbruik verspild doordat in de nacht nog apparaten staan te branden die niemand gebruikt of bedient. Creëer inzicht in uw energieverbruik en zet apparaten uit of gebruik een tijdschakelaar voor tijden dat in uw gebouw niemand aanwezig is. Een tijdschakelklok schakelt apparaten op een vast tijdstip aan en uit, en het verdient zich binnen een jaar terug.

4. Verlichting
Zorg voor voldoende toegang van daglicht op de werkvloer, en pas daarnaast technieken als bewegingsdetectie en daglicht afhankelijke verlichtingsmogelijheden toe. Verlichting uitzetten op plaatsen waar u of uw collega's niet aanwezig zijn verdient zichzelf direct terug. Bewegingsensoren voor uw verlichting realiseren een energiebesparing tot 90%, de terugverdientijd is 2 jaar. Uw oude verlichtingsarmaturen ombouwen tot een energiezuinige variant verdient zich binnen 2 jaar terug.

5. PC in energiebespaarstand
Uw PC op de energiebespaarstand zetten met behulp van Windows energiebeheer verdient zich direct terug. U bespaart hiermee tot 42 euro aan energiekosten per jaar.

6. Mobiliteit
Geen kosten voor autobrandstof door te skypen met collega’s of klanten. Directe terugverdientijd. Ga op de fiets naar het werk in plaats van met de auto. Verdient zich direct terug. Het op spanning houden van uw autobanden levertu 100 euro per jaar op aan brandstofbesparing. Een online cursus Het Nieuwe Rijden verdient zich binnen 3 maanden terug.

22 april 2013