AQGRI+ wint International Climate Adaptation Business Challenge

Afvalwater = grondstof

Priska Prasetya en Jelmer van Veen zijn met hun business idee AQGRI+ winnaars van de International Climate Adaptation Business Challenge, uitgeschreven door Kennis voor Klimaat en Climate-KIC. Hun innovatie maakt van afvalwater drie producten: schoon landbouwwater, voedingsrijke compost en vissen.

Door Daniëlle van Gils

Tijdens de internationale klimaatadaptatie-conferentie Deltas in Times of Climate Change in Rotterdam gaven de zeven finalisten van de business challenge een pitch over hun innovatie. Een jury legde ze erna het vuur aan de schenen en tijdens de plenaire sessie werden de winnaars van de vier prijzen bekend gemaakt. “Ideeën zijn leuk. Mijn hond heeft ook ideeën. Maar van ideeën naar uitvoering komen, dat is moeilijk. Operationalisering was daarom een belangrijk aspect bij de beoordeling van de business plannen”, zegt Frans Nauta, Climate-KIC’s directeur Entrepreneurship en voorzitter van de jury, bij de uitreiking van de prijzen.

Van afvalwater naar schoon landbouwwater, compost en vissen

Voor koffieboeren in Vietnam is er steeds minder irrigatiewater beschikbaar. AQGRI+ wil hier aan werken. “We willen afvalwater omzetten in schoner water voor de boeren”, zeggen Prasetya en Van Veen. “Onze innovatie zorgt daarnaast ook voor compost en kweekt vissen.”

Hoe werkt het? AQGRI+ is een station waar afvalwater van huishoudens wordt verzameld. Eerst worden in een sedimentatietank de vaste van de vloeibare stoffen gescheiden, de vaste stoffen worden naar droogbedden geleid, waar er, door het te mixen met groenafval uit de koffieteelt, compost van wordt gemaakt. Vervolgens gaat het water het systeem in, eerst door een kunstmatige wetland van lagen grond en zand van 50 tot 60 cm. Dat is een eerste filtering: micro-organismen in de grond schonen het. Het water is daarna echter nog steeds rijk aan nutrienten, waardoor er microplankton in kan groeien. Dat gebruikt AQGRI+ om vissen te kweken en zo het water verder te schonen. De poep van de vissen vormt, eenmaal gedroogd, ook voedingsrijke compost. Het water is uiteindelijk schoon genoeg voor de koffieboeren om hun landbouwgrond mee te irrigeren en ook de compost is voor de landbouw bruikbaar. De vissen worden als voedsel op de lokale markt verkocht.

Winnaars Priska en Jelmer

Op dit moment is er nog geen pilot van het waterstation. Met het gewonnen geldbedrag, € 25.000, wil AQGRI+ geschikte locaties in Vietnam vinden om de innovatie op te zetten. Een locatie moet zowel koffieplantages als afvalwater in de buurt hebben. 

Prasetya en Van Veen: “Over 5 jaar hopen we 25 stations up and running te hebben.”

Artist impression van AQGRI+

Klimaatadaptatie als uitdaging

Klimaatverandering zorgt voor grote uitdagingen, maar biedt ook kansen voor innovatieve ondernemers. De business challenge wil bedrijvigheid op het gebied van klimaatadaptatie stimuleren en helpt beginnende ondernemers hun ondernemingsplan uit te werken. Voor de challenge kwamen business ideeën uit 28 landen; na 2 ronden zijn 7 finalisten geselecteerd.

29 september 2014

Beeld winnaars: Floor Fortunati
Artist impression AQGRI+: Thomas Swart