Hedegaard: huidig economisch model herzien

De wereld moet Rio+20 aangrijpen om het huidige economische model te herzien. Dat model, gebaseerd op het BBP, zorgt voor overconsumptie en negeert de waarde van natuurlijke bronnen, stelt Connie Hedegaard, EU Klimaatcommissaris.
  

De overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen en stijgende prijzen van voedsel en energie kunnen de wereldeconomie in de problemen brengen - maar volgens Hedegaard kunnen we deze problemen niet aanpakken zonder het huidige economisch model te herzien. Dit huidig model beoordeelt economische groei puur op productie en consumptie, aan de hand van het Bruto Binnenlands product van een land. Het model hecht geen tot nauwelijks waarde aan natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit of diensten als schoon water en schone lucht.

"De 21e eeuw moet een intelligenter groeimodel hebben, anders wordt het heel moeilijk hoe we die 7 miljard mensen nu en 9 miljard mensen [in 2050] kunnen voeden", zegt Hedegaard bij The Guardian. "Hulpbronnen waren goedkoop, maar we zitten nu in een periode waar deze steeds duurder worden. De olieprijs stijgt, evenals de prijs van andere grondstoffen."

In juni begint de top "Rio+20", 20 jaar na de Earth Summit in 1992 in Rio de Janeiro. Deze conferentie gaat over een groene economie in de context van duurzame ontwikkeling en armoede-bestrijding en over een raamwerk voor duurzame ontwikkeling. Volgens Hedegaard moet landen in Rio voornemens zijn om meetinstrumenten voor economische groei te veranderen. "De kennis is er, de analyse ligt er. We kunnen deze beslissing in Rio nemen."

De vrees voor het opraken van natuurlijke hulpbronnen is nog steeds actueel, zeker omdat prijzen ondanks de financiële crisis niet dalen. Zo kan de verminderde levering van zeldzame aardmetalen de toekomst van technologie voor duurzame energie bedreigen, vertelt Rob de Wijk in Change Magazine.

Ook wetenschappers pleiten voor nieuw model

Niet alleen Hedegaard, maar ook een groepe internationale wetenschappers wil af van het BNP als economische maatstaf. De groep, bestaande uit winnaars van de Blue Planet Prize, drong daarop aan tijdens een vergadering van het United Nations Environment Programme (UNEP) in Kenia, midden februari. Zo roepen ze op om het BNP te vervangen door een ander model dat ook rekening houdt met natuurlijk kapitaal, en om subsidies af te schaffen die ecologische en sociale kosten veroorzaken.

"Het huidige systeem werkt niet meer", zegt Bob Watson, klimaat-adviseur van de Britse regering en winnaar van de Blue Planet Prize in 2010, op Duurzaam Nieuws. "Het stuurt de samenleving een toekomst in die zeker 3 tot 5 graden warmer is dan alle soorten ooit hebben meegemaakt en waarin de ecologie wordt vernietigd die ons onze gezondheid, onze rijkdom en ons zelfbewustzijn geeft."

Bron en citaten Connie Hedegaard: The Guardian

Update 21 februari 2012
08 februari 2012