Dossier Cancún

"VN is gered; nu het klimaat nog"

16 december 2010: Bas Eickhout over de klimaattop: "Er heerste de vraag: hoe kunnen we de fouten van Kopenhagen voorkomen? Het trauma van Kopenhagen is overwonnen. Maar inhoudelijk? De echt hete hangijzers zijn nog niet aangepakt."

"REDD vrij ongeschonden door Cancún"

16 december 2010: "Het is een middel om ontbossing tegen te gaan, biodiversiteit te behouden en verdere klimaatverandering een halt toe te roepen. Belangrijk is dat veengebieden in REDD zijn opgenomen in Cancún", zegt Rik Leemans (WUR).

Overeenkomst op klimaattop Cancún

13 december 2010: De VN-klimaattop heeft geleid tot een nieuw akkoord. De tekst is zondagochtend aangenomen door alle deelnemende landen, behalve Bolivia. De tekst moet de basis vormen voor een akkoord bij de klimaattop 2011, Zuid-Afrika.

Pact van Mexico-Stad

02 december 2010: Op de klimaattop in Cancún worden weinig concrete resultaten verwacht. In een poging het goede voorbeeld te geven hebben 138 steden in 43 landen zich in Mexico-Stad vastgelegd op het vrijwillig reduceren van de uitstoot van broeikasgassen.

Geen grote klimaatambitie in Cancún

01 december 2010: Deze en volgende week vindt de klimaattop in Cancún plaats. Na mislukt overleg in Kopenhagen vergaderen landen weer over een nieuw klimaatakkoord. Maar de kans op een doorbraak is gering; die van vooruitgang op deelgebieden is groter.

Cancún nog meer in verdrukking

19 augustus 2010: Dat de klimaatwet in de VS voorlopig niet doorgaat, kan veel invloed hebben op de klimaattop in Cancún, Mexico, komende winter. "De kans op een verdrag in Cancun was al klein, dit kan de doodsteek zijn."