Duurzame maatschappelijke stage in Haarlem

Een spannende dag brak op 14 februari aan voor 6 leerlingen uit 3VWO van het Coornhert Lyceum. Vanaf deze dag liepen zij een week een duurzame maatschappelijke stage die mede mogelijk werd gemaakt door het WNF, de gemeente Haarlem, Beagle en Synergos Communicatie. Leerlingen in het voortgezet onderwijs leveren met een maatschappelijke stage onbetaald een bijdrage aan de samenleving.

Door Linsey Jepma

Stage

"Het is een stage voor jongeren die geen vieze sneakers en zwarte vingers willen", aldus bedenker Roel Opbroek. "De leerlingen worden niet vies van deze stage. Het maakt niet uit wat ze doen, als ze maar met duurzaamheid bezig zijn. Jongeren zijn de toekomst en wij moeten de aarde aan hen doorgeven. De leerlingen worden zich bewust van hoe ze met energie om moeten gaan en tegelijkertijd worden de Haarlemse bedrijven getest op duurzaamheid!" Vol passie vertelt Roel over de stage die hij heeft opgezet.

Tijdens de stage bezochten de leerlingen onder begeleiding van vrijwilligers van het WNF een aantal bedrijven in de gemeente Haarlem om ze het hemd van het lijf te vragen over duurzaamheid, energieverbruik en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De stage heeft eerder al in 6 andere gemeenten plaatsgevonden en wordt momenteel nog in 6 gemeenten voorbereid of uitgevoerd.

Presentatie

Aan het eind van de stage gaven de scholieren een presentatie in de raadzaal in Haarlem. Hier presenteerden zij hun bevindingen aan de wethouder van duurzaamheid, wijken en mobiliteit Rob van Doorn. Na een ontvangst met koffie en thee was het aan de leerlingen om de aanwezigen, bestaande uit de winkeliers en de meewerkende bedrijven, te overtuigen van hun bevindingen.

Vooral Simon Lévelt en restaurant Vlam in de pan vielen in de smaak. Zij deden het meest aan duurzaamheid en ontvingen dan ook de meeste pluimen. Het Wereldbakkertje scoorde minder goed en kreeg uitgebreid advies, bestaande uit tips voor duurzamer ondernemen. Zo kunnen gloeilampen vervangen worden door spaarlampen en kan de houtoven vervangen worden door een oven met minder co2 uitstoot.

6 Leerlingen van 3VWO, Coornhert Lyceum en Rob van Doorn, gemeente Haarlem. Foto van de Groene Mug

De aanwezigen hebben veel kunnen leren van de presentatie van de jongeren. Ze waren goed op de hoogte van alles omtrent duurzaamheid en stortten zich met hart en ziel in deze stage. Ze hebben veel geleerd en zien deze stage als een voorsprong op andere leerlingen uit 3 VWO. Wethouder Rob van Doorn was trots op de jongeren. Op zijn blog schreef hij: "Wat een inzicht en betrokkenheid toonden deze jonge mensen. Hun adviezen zijn uitstekende vingerwijzingen voor andere Haarlemse bedrijven." Davy Lourenberg, vrijdag bekroond tot ridder in de orde van de groene mug, vertelde het volgende: "Ik heb veel geleerd, en de volwassenen hebben wat geleerd van ons, en daar ben ik toch wel een beetje trots op."

27 februari 2012