2 jaar voor uitwerking klimaatakkoord Parijs

Tijdens de klimaattop in Marrakech hebben de bijna 200 aanwezige landen besloten om het klimaatakkoord van Parijs binnen 2 jaar uit te werken. Beloftes worden hierbij omgezet in daden, is het plan, bijvoorbeeld verslaglegging van CO2-reductiemaatregelen en controle hierop. De uitwerking van het Kyoto-protocol (1997) duurde 4 jaar.
 

Door de redactie

Op 4 november 2016 is het klimaatakkoord van Parijs officieel in werking gegaan. Dat was 30 dagen nadat er meer dan 55 landen, bij elkaar goed voor meer dan 55% van de mondiale CO2-uitstoot, het akkoord hebben ondertekend. Tijdens de klimaattop in Marrakech, van 7 tot 18 november, nam China het voortouw. Dat was des te opvallender, aangezien het land in voorgaande jaren strengere regels blokkeerde. Het land wilde net als het Westen economisch groeien, ten koste van het milieu. Maar met de smog en de luchtverontreiniging in het land ontkomt ook China niet aan klimaatmaatregelen.

Eerdere uitspraken van de nieuw verkozen president van de Verenigde Staten overschaduwden de onderhandelingen. Trump, een klimaatontkenner, noemde klimaatverandering in 2012 een Chinese hoax, bedoeld om de concurrentie-positie van Amerikaanse bedrijven te ondermijnen.

President-elect Trump wil binnen 1 jaar van akkoord af

Volgens een bron van het Amerikaanse persbureau Reuters wil Trump onder de Amerikaanse ratificatie van het akkoord van Parijs uitkomen. Het akkoord laat daar met procedures mogelijkheden toe, maar die zouden 4 jaar duren. De bron van Reuters zou werken voor het overgangsteam van Trump, op het gebied van internationale energie en klimaatbeleid. Reuters geeft aan dat Trump de procedure sneller wil laten gaan, binnen 1 jaar, door Amerika uit het klimaatakkoord van Rio uit 1992 terug te trekken. Dat akkoord staat aan de basis van het akkoord van Parijs. Nog niet eerder heeft een Amerikaanse president zich zo afgekeerd van klimaatactie.

Trump wil niet alleen het Parijse akkoord opzeggen, maar ook de Amerikaanse financiële bijdrage aan klimaatfondsen schrappen en meer investeren in fossiele energie zoals de kolenmijnen. NGO’s maken zich er zorgen om: 4 jaar wachten totdat Amerika weer aanschuift, maakt het halen van klimaatdoelen lastig. Ook vooraanstaande klimaatwetenschappers maken zich zorgen om de uitspraken van Trump, en eventuele uitwerking daarvan. Kevin Trenberth, wetenschapper bij het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research, zegt bij The Guardian: “Dit is een regelrechte ramp voor de planeet.”

Er is nog geen duidelijkheid over hoe de uitspraken van Trump beleidsmatig worden uitgevoerd.