Korte film: Bossen en Mensen

Met prachtige luchtbeelden vertelt de korte film 'Des Forêts et des Hommes' over het belang en de problematiek van bossen wereldwijd. De film is gemaakt door de Franse fotograaf en ecoloog Yann Arthus-Bertrand, in het kader van het Internationale Jaar van de Bossen. De Vlaamse actrice Marie Vinck sprak de voice-over voor de Nederlandstalige versie in.

De film onderstreept het belang van bossen, waar meer dan de helft van de door ons bekende plant- en diersoorten leeft. Het schetst ook de problematiek: de helft van oorspronkelijk bos is gekapt voor landbouw, voor overleven. Ongeveer 30% van het landoppervlakte bestaat nog uit bos. De mensheid is nauw verbonden met het bos: er wonen 300 miljoen mensen. Bijna een kwart van de wereldbevolking - 1,6 miljard mensen - is afhankelijk van bossen voor hun dagelijks bestaan. En wereldwijd is iedereen afhankelijk van de diensten van bossen. Zo komen veel van onze geneesmiddelen uit planten. "Onze cellen spreken dezelfde taal."

Meer informatie over de film

Forests and People

2011 Jaar van de Bossen

VN jaar van de bossen

Ze hebben een remmende werking op de opwarming van de aarde, en een kwart van de wereldbevolking is er in hun dagelijks bestaan van afhankelijk: bossen. Omdat ze op grote schaal bedreigd worden, hebben de VN 2011 tot Jaar van de Bossen uitgeroepen.

IUCN: "Verhoog waarde van bossen"

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) pleit in een nieuw rapport voor een betere waardebepaling van bossen. Lokaal bosbeheer heeft een grote invloed op de wereldeconomie en biedt voordelen aan bosbewoners, volgens het rapport.

Via MO*

11 oktober 2011