IUCN: "Verhoog waarde van bossen"

Een betere waardebepaling van bossen zal directe voordelen leveren, volgens een nieuw rapport van het International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Zo kan de waardebepaling nieuwe markten openen, de mondiale economische groei beïnvloeden en komen de voordelen ook ten goede van bosbewoners. Het rapport schrijft ook dat overheden en fondsen de economische voordelen van bossen onderschatten.

Door Daniëlle van Gils

Bossen worden traditioneel gewaardeerd voor hun belangrijkste commerciële goed: hout. Maar ze vormen ook de leefomgeving van 80% van de planten- en diersoorten op het land, en bieden tal van voordelen voor mensen. Ze zorgen onder meer voor filtering van water, gaan erosie tegen en beschermen tegen overstromingen en andere natuurlijke rampen. De totale waarde van deze voordelen schat het rapport op $720 miljard per jaar (net iets minder dan het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Nederland).

"Wanneer overheden over hun uitgaven besluiten, houden ze geen rekening met het economisch rendement van een investering in lokaal bosbeheer", vertelt Lucy Emerton, een van de auteurs van het rapport. "Ze missen daarbij belangrijke kansen om te investeren in stimulering van economische groei, duurzame ontwikkeling en terugdringen van armoede."

Formeel eigendomsrecht

Wereldwijd zijn al 400 miljoen hectare bos (een gebied ongeveer ter grootte van de Europese Unie) en 1,5 miljard mensen (een grotere bevolking dan die van China) betrokken bij het lokaal beheren van bos. Maar het formele recht op bosbeheer ligt niet altijd bij de lokale bevolking: ongeveer 47% van de rechten is officieel overgedragen.

"Veel mensen bezitten niet de bossen waar ze gebruik van maken, of ze bezitten het wel in hun eigen ogen, maar juridisch hebben ze niet het eigendomsrecht", verteld Gill Sheperd, adviseur voor het thema poverty and landscapes van IUCN, aan Inter Press Service (IPS). "Vaak worden ze aangerekend als stropers of dieven. Ik zeg niet dat elk bos op de wereld aan de lokale inheemse bevolking zou moeten behoren, maar ik denk dat een groter percentage mogelijk kan zijn."

Lokaal bosbeheer

Met het rapport The Value of Investing in Locally-controlled Forestry wil IUCN de invloed op de mondiale economie van bossen laten zien, als de lokale bevolking de bossen beheert en controleert.

"Lokaal bosbeheer is een zeer winstgevende, publieke investering en een goede optie voor ontwikkelingshulp", zegt Stewart Maginnis, IUCN Directeur Environment and Development. "We spreken over een revolutionaire manier van het veranderen van de wereldeconomie - and changing it for the better."

Het rapport schat dat de directe voordelen van bossen voor levensonderhoud, zoals voedsel, medicijnen, brandstof, energie, inkomsten en werkgelegenheid $ 130 miljoen voor 's wereld armste gemeenschappen oplevert.

Forum on forests

Tijdens het Forum on Forests werd het rapport uitgereikt. Bij het Forum on Forests hebben afgezanten van alle 192 VN-leden toegezegd onder andere toe te zien op meer herstel van bossen wereldwijd en bestrijding van armoede onder bosbewoners. (Zie ook het artikel VN jaar van de bossen over dit forum en het Internationaal Jaar van de Bossen.)

10 februari 2011

Bronnen:
IUCN pressrelease: Raise the value of forests, says IUCN
IPS: Forest Fest Makes Headway in Protection, Poverty Reduction

Dit artikel van Change Magazine is door onze eigen redactie vervaardigd. Het is vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Zoekwoorden: internationaal jaar van de bossen, IUCN, bossen, bosbeheer, ontwikkelingshulp