Nederlandse hoogleraar wint waterprijs

Water wordt wereldwijd schaarser - onder andere door klimaatverandering. Eén van de landen waarvoor dit in toenemende mate geldt, is Singapore. Daar is de Nederlandse wetenschapper Gatze Lettinga onderscheiden voor het ontwikkelen van een zuurstofloze, effectieve en energiezuinige manier van waterzuivering.

Door de redactie

Lettinga, emeritus hoogleraar milieutechnologie aan de Wageningen Universiteit (1988-2001), is gekozen uit 39 internationale genomineerde voor de Lee Kuan Yew Water Prijs, vernoemd naar de eerste premier van Singapore. In een persbericht laat de organisatie, de International Water Week in Singapore weten: His technology stands behind 80% of anaerobic (oxygen-free) water treatment systems used worldwide and enables efficient purification of highly polluted used water while producing renewable energy.

Anaërobe zuiveringstechnieken, waarbij bacteriën in een zuurstofvrije omgeving leven en zich kunnen voortplanten, bestaan al meer dan honderd jaar. Lettinga ontdekte dat de techniek ingezet kon worden als een dertig tot veertig procent energiezuiniger en daarmee kosteneffectief proces. Bovendien draagt de techniek bij aan de zelfvoorzienendheid van de installaties. In het zuiveringsproces komt methaan vrij, een broeikasgas dat omgezet kan worden in elektriciteit. De opbrengsten hiervan helpen de zuiveringskosten verder naar beneden te brengen. Andere nuttige bijproducten zijn meststoffen en zogenoemde bodem conditioners.

Lettinga besloot geen patent aan te vragen op zijn uitvinding zodat deze vrij te gebruiken was. Ook energiebesparing bleek steeds belangrijker te worden. Wereldwijd gebruiken zowel regionale overheden, bijvoorbeeld in Brazilië en India - als industriële partijen de zuurstofloze techniek in toenemende mate. Dit zijn bijvoorbeeld brouwerijen, papier- en suikerfabrieken en distilleerderijen. Voor Lettingas uitvinding werd zwaar vervuild industrieel afvalwater gezuiverd door aërobe biologische processen. Het gebruik van zuurstof maakte dit duurder en voor sommige landen onbetaalbaar. Het milieu en de plaatselijke bevolking betaalden de rekening.

Op 24 juni, tijdens de International Water Week in Singapore, ontvangt Lettinga zijn prijs ter waarde van ruim 150.000 euro. In 2007 ontving hij al de Amerikaanse Tyler Prize voor zijn uitvinding. 

Voor meer informatie: http://www.siww.com.sg/press/p7_09Mar09.php

10 maart 2009

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u dan zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Water