Parkeergarage als verticale tuin

Rotterdam krijgt er een tuin van vijfduizend vierkante meter bij. Een verticale, welteverstaan. De nieuwe parkeergarage Westblaak krijgt de grootste groene gevel van Europa.

Door Maartje Smeets

Langs de verschillende zijvlakken en op de bovenste parkeerlaag komt in totaal 5000 vierkante meter groene gevel. De bouw start in mei van dit jaar en zal naar verwachting eind augustus worden afgerond. Het Rotterdamse architectenburo Kühne & Co heeft de groene gevel van de garage ontworpen.

Tien gebouwen in de Rotterdamse binnenstad, waaronder het 2400 vierkante meter dak van het Gemeentearchief,  kregen al in Groenjaar 2008 een groene laag van sedumplantjes. Sedum is een mosachtige plant die water opneemt als het regent. Door verdamping komt dit water niet in het riool en is er minder kans op wateroverlast op straat. Het dak van het gemeentearchief kan zo ongeveer 30.000 liter water bergen.

Wethouder Bolsius (Buitenruimte): "Groene gevels zorgen voor een lokale reductie van fijnstof, stikstof en omgevingslawaai. Daarnaast dragen ze bij aan een groene en aantrekkelijke leefomgeving. Dat zijn zeker bij een grote en centraal gelegen parkeergarage als de Westblaak grote voordelen. Bovendien werken groene gevels in de zomer verkoelend - de stralingswarmte is minder - en wordt bij de Westblaakgarage het regenwater hergebruikt."

De groene gevel voor de parkeergarage Westblaak is de eerste verticale proef van de gemeente. In de toekomst volgen meerdere pilots zodat de effecten van groene gevels in beeld kunnen worden gebracht. De parkeergarage krijgt een lichtgewicht metalen gaasconstructie met wintergroene klimplanten (Hedera). De planten worden automatisch bewaterd met regenwater dat is gefilterd en opgeslagen in waterreservoirs onder de parkeergarage. De garage is onderdeel van het Westblaak Gebouw. Dit complex heeft al een aantal groene voorzieningen als een groen dak op het kantorengedeelte en led-verlichting in de openbare ruimte.

Subsidie op groene daken

Er is geen landelijk subsidie voor groene daken. Enkele gemeenten, waaronder Groningen, Leeuwarden, Rotterdam en Amsterdam hebben wel een financiële regeling.  De Gemeente Rotterdam besloot op groene daken en gevels in te zetten, om zo ook de problemen met de waterhuishouding het hoofd te kunnen bieden. Daken vormen een enorm oppervlak dat door beplanting benut kan worden om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer terug te dringen en overtollig regenwater op te slaan. Rotterdam geeft dertig tot vijftig euro subsidie per vierkantie meter op groendaken. In Rotterdam Noord wil de gemeente negen hectare aan groene daken realiseren, in het centrum en Zuid een gelijk aantal hectares. Dit kost in totaal 13,5 miljoen euro.

Het doel van de rijksoverheid om in 2010 honderd procent duurzaam in te kopen, kan een extra impuls geven aan de opkomst van groene daken en gevels. In de praktijk zal de overheid vanaf 2010 in al haar aanbestedingen naast kwaliteitseisen ook duurzaamheideisen hebben. Alleen bedrijven die kunnen voldoen aan de eisen kunnen meedingen naar een overheidsopdracht. De overheid heeft criteria ogesteld waaraan een product of ontwerp, zoals een gebouw, moet voldoen.  

Begroeide gevels en daken bieden mogelijkheden om gebouwen duurzamer te maken. Scholen, ziekenhuizen, zorginstellingen, overheidsgebouwen, universiteiten enzovoort hebben gezamenlijk een enorm arsenaal aan daken die vergroend zouden kunnen worden om bij te dragen aan een afname van CO2 in de atmosfeer.

Groene gevels en daken winnen ook onder architecten aan populariteit. Sportplaza Mercator van Venhoeven CS (zie foto) was in 2006 een van de eerste grote projecten dat  een bijna volledig groen uiterlijk kreeg.  De Vereniging van Bouwwerk Begroeners werkt in Europees verband aan kwaliteitscontrole van groendaksystemen. 

Dit artikel van Change Magazine is door onze eigen redactie vervaardigd. Het is vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Duurzaam Gebouwde Omgeving

Zoekwoorden: CO2, groendag, Westblaak, gebouw, kantoor