Atlas voor bodembiodiversiteit
Nederlandse bodembiodiversiteit onder druk
Vooral in Nederland, België, Luxemburg en Groot-Brittannië wordt de rijkdom van soorten in de bodem bedreigd. Het Gemeenschappelijk Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (GCWO) van de Europese Commissie heeft een atlas opgesteld met potentiële bedreigingen voor de rijkdom van de bodem in gebieden in Europa.
Bodemsoorten maken bijna een kwart uit van de wereldwijde biodiversiteit, maar zijn veelal onbekend en onbeschermd. Toch speelt de bodembiodiversiteit een cruciale rol bij de landbouw en de water- en CO2-cyclus. Hoe rijker de bodem-biodiversiteit, hoe beter gewassen zijn en hoe schoner de lucht en het water.
"De bodem is essentieel voor de biodiversiteit, die het leven op aarde mogelijk maakt en onze economie duurzamer. Aantasting van de bodem bedreigt onze toegang tot voedsel, schone lucht en water, en ook de toegang tot vitale grondstoffen. De atlas is een belangrijke Europese bijdrage aan het Internationale Jaar van de Biodiversiteit 2010 van de VN", zeggen Máire Geoghegan-Quinn en Janez Potonik, respectievelijk commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap en commissaris voor Milieu.
De atlas telt 128 pagina's en wijst gebieden aan binnen Europa waar de bodembiodiversiteit een groot risico heeft op achteruitgang ten opzicht van de huidige situatie - met name in Nederland, België, Luxemburg, Groot-Brittannië en Noord-Frankrijk. Allerlei factoren die druk op de bodembiodiversiteit uitoefenen, zijn meegenomen bij de kaart, waaronder invasieve soorten, erosie en vervuiling. Daarbij horen ook een hoge bevolkingsdichtheid en intensieve agrarische activiteit. Voor wetenschappers, beleidsmakers en docenten biedt de atlas een uitgebreide bron van informatie.
Op de website van de Europese Commissie staat de Atlas voor bodembiodiversiteit.
18 oktober 2010
De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.
Zoekwoorden: bodembiodiversiteit, atlas, grondstoffen