Chocolade wordt pure luxe in warmere wereld
Klimaatverandering kan ervoor zorgen dat chocolade in de komende decennia een stukje pure luxe wordt, volgens onderzoek van het International Center for Tropical Agriculture. Het rapport neemt de gevolgen van klimaat-verandering specifiek voor deze regio en cacao-productie onder de loep.
Door Daniëlle van Gils
Meer dan de helft van de chocolade komt van cacao-plantages uit de West-Afrikaanse landen Ivoorkust en Ghana, waar veel van de boerderijen in familiebeheer zijn. Een temperatuurstijging van meer dan 2 graden celcius in 2050 kan ervoor zorgen dat de gebieden van cacao-productie te heet worden voor de cacao-bomen. De temperatuurstijging baseerden de onderzoekers op klimaatmodellen. In een warmere wereld krijgen cacao-bomen tijdens het groei-seizoen het moeilijk voldoende water op te nemen, wat de groei van de cacao-vruchten (met daarin de cacao-boon, hoofdingrediënt voor chocolade) kan belemmeren.
"Het droge seizoen zal intenser worden, het wordt warmer, en dat zal invloed hebben op de planten", zegt Peter Läderach, hoofdauteur van het onderzoek, bij Alertnet. In 2050 zal de 2 graden opwarming voornamelijk de productie in laaggelegen gebieden in Ivoorkust en Ghana beïnvloeden (zie kaart). In een ideale situatie zou de cacao-productie naar hoger gelegen gebieden worden verplaatst, om de temperatuurstijging te compenseren.
Kaart: Gebieden in Ivoorkust (land links) en Ghana (rechts) die te maken krijgen met verandering van geschiktheid voor cacao-productie. Rood is minder geschikt, geel is geen verandering en groen is geschikter. Bron: CIAT (pdf)
Maar veel West-Afrikaanse gebieden liggen relatief laag. En verplaatsen naar de wel aanwezig hogere gebieden kan leiden tot ontbossing, vernietiging van beschermde gebieden en belangrijke leefgebieden voor planten en dieren, waarschuwt het rapport.
Nieuwe technieken voor belangrijk handelsgewas
Dat terwijl de cacao-productie van groot belang is voor de boeren in de regio. Het is een aantrekkelijk handelsgewas: het verschaft inkomenszekerheid op de lange termijn. Voor de meeste boeren is het ook hun primaire bron van inkomsten, waarmee ze scholing en gezondheidszorg kunnen betalen. Als er geen actie wordt ondernomen, zo laat Läderach weten, zullen cacao-boeren, -exporteurs, de cacao-industrie en uiteindelijk ook consumenten de gevolgen van de temperatuurstijging merken.
"Daarom is het van belang dat we zo veel mogelijk focussen op een grotere weerbaarheid van de bestaande productiesystemen", zegt Läderach. Hij en zijn collega's stellen voor dat plantwetenschappers nieuwe soorten kweken die beter bestand zijn tegen een warmere leefomgeving. Daarnaast moeten boeren nieuwe technieken voor plantmanagement toepassen om de veranderingen in klimaat te overleven. Zo kunnen de relatief kleine cacao-bomen voor verkoeling nog meer in de schaduw van andere, grotere bomen geplaatst worden. Läderach: "Ze zullen ook irrigatie-systemen nodig hebben als gebieden te droog worden, en moeten alternatieve inkomsten overwegen van planten die wel tegen deze veranderingen kunnen." Andere aantrekkelijke handelsgewassen voor de regio zijn cashewnoten en de katoenplant.
De onderzoekers hopen dat de studie (in opdracht van de Gates Foundation) zal helpen om beleidsmakers, overheden, boeren, exporteurs en de cacao-industrie te stimuleren actie te ondernemen om de situatie aan te pakken. De cacao-prijzen zijn in het afgelopen jaar gestegen, doordat de vraag naar cacao groeit - voornamelijk in China. En met minder cacao-productie zullen de prijzen nog meer stijgen, en wordt chocolade pure luxe.
Download het rapport 'Predicting the Impact of Climate Change on the CocoaGrowing Regions in Ghana and Cote dIvoire' (pdf)
13 oktober 2011
Bronnen
Cocoa industry must adapt to climate change - study - Alertnet
Too hot for chocolate? - CIAT news
Foto chocolade: Kirti Poddar