Boekreview

Fleur de Bij ontvangt een brief van de koningin

In het kader van het VN-jaar van de Biodiversiteit komt uitgeverij Openbook, in samenwerking met de Bijenstichting en met steun van de Coalitie Biodiversiteit, met een prachtig kinderboek over de honingbij. In het boek maken kinderen kennis met het bijenvolk en staan recepten met honing.

 
Het boek laat kinderen op een speelse wijze kennis maken met de problemen van bijen. De bij is een belangrijk landbouwdier: ze bestuiven 30% van onze voedselgewassen. Wereldwijd is er steeds minder voedsel voor bijen beschikbaar, gewassen worden met giftige bestrijdings-middelen bespoten en er is steeds minder nestelgebied voor de bijen. Het boek vertelt kinderen over bijen en hun werk voor groente en fruit.

Het verhaal gaat over Fleur de Bij, een dappere bij, die een brief van koningin Bea de Bij krijgt. Haar Koningin vraagt haar op reis te gaan, om het bijenvolk aan meer voedsel en onderdak te helpen. Fleur de Bij vraagt het meisje Lisa om met al haar vrienden bloemen te zaaien, zodat Fleur en haar vriendinnen terug kunnen komen als de bloemen in bloei staan. In haar tuin bespuit Barones Framboise de Cassis de planten met bestrijdingsmiddelen, waarop Fleur laat weten dat dat giftig voor bijen is. En die zorgen juist voor de bestuiving van de vele fruitbomen van de Barones! Tenslotte vraagt Fleur aan architect Rietstengel om een bijenhotel te ontwerpen, zodat bijen onderweg ook een slaapplaats kunnen vinden.

Kinderen kunnen na het verhaal meteen aan de slag met een werkbeschrijving van het bijenhotel (online terug te vinden). Ook staan er recepten voor 's ochtends, 's middags en 's avonds, waarbij honing altijd een ingrediënt is. Lekker om samen te maken! Zo zijn er recepten in voor een honingkruidendip voor tosti's, of een botenham met geitenkaas, walnoten en honing. Daarnaast staan er veel tips, feitjes en weetjes in wat het boek ook voor ouders interessant maakt.

 

Fleur de Bij ontvangt een brief van de koningin, door Marianne Goudswaard en Susan Sukkel, uitgeverij Openbook, ISBN 978-90-814138-1-1, €14,95.