Innovatie door biomimicry
Drainagepijpen die meststoffen opvangen, maar water doorlaten, gebaseerd op het verteringssysteem van wormen. Een zonnesysteem om de bodem te ontzilten, geïnspireerd op mangrovebossen. Het zijn een paar van de innovaties die de finale van de wereldwijde Biomimicry Global Design Challenge hebben gehaald.
Door de redactie
De challenge daagde deelnemers uit om van de natuur af te kijken, om zo tot een duurzamere voedselproductie te komen. De redactie van Change Magazine selecteerde drie favorieten. Alle finalisten zijn nu in een startup programma bezig om hun innovaties daadwerkelijk op de markt te brengen.
Kelk met eetbare insecten
Ze zijn een mogelijke oplossing voor de wereldwijde voedselcrisis: eetbare insecten. De beestjes bevatten veel eiwitten en zijn rijk aan mineralen als ijzer en zink. Daarnaast hebben ze niet zoveel groeiruimte nodig als vee en stoten ze minder broeikasgassen uit. Dat inspireerde een team uit Thailand om op een makkelijke manier insecten te vangen. De vangmethode is gebaseerd op een kelk van een kurkentrekkerplant, een vleesetende plant. Insectenvoedsel op de bodem van de kelk trekt de beestjes aan. Door de opening komen insecten makkelijk naar binnen. Eenmaal binnen houden weerhaakjes en de vorm van de kelk de insecten binnen en komen ze er niet meer uit.
Organische groenten van het balkon
In veel steden in Midden-Europa is organisch voedsel nog duur en er is moeilijk aan te komen. Veel inwoners hebben geen tuin of ruimte om het zelf te kweken. Een team uit Slowakije komt met een cultivator, een zelfonderhoudend systeem voor stadsbewoners om ook op balkons zelf organisch voedsel te laten groeien. De cultivator is geïnspireerd op hagedissen in droge gebieden, die ondanks de droogte toch water weten te verzamelen om hun huid vochtig te houden.
Zelffilterende drainagepijpen
In gebieden wereldwijd die met veel regenval te maken hebben, gebruiken boeren drainagepijpen om het land droog te houden. Met deze drainage spoelt niet alleen het water weg, maar neemt het mest, zowel organische mest als kunstmest, met zich mee. Dat spoelt in slootjes en rivieren en verandert het ecosysteem of vervuilt het water. Voor dit probleem ontwierp een team uit de Verenigde Staten een drainagepijp gebaseerd op het verteringssysteem van een worm. Het laat water door, maar houdt voedingsstoffen binnen. Op die manier voorkomt de pijp dat water gelegen aan de landbouwgrond vervuild raakt, maar ook dat boeren minder mest nodig hebben om de grond vruchtbaar te houden.
De website van de challenge geeft een overzicht van alle finalisten en hun innovaties
08 oktober