Jongeren zien duurzaam voedsel anders
Zowel jongeren als ouderen associëren duurzaam voedsel met fairtrade producten (eerlijke prijs). Voor jongeren betekent duurzaam voedsel echter ook een energiezuinige productie, terwijl ouderen meer kijken naar de gezondheid van het voedsel. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het NCDO (centrum voor mondiaal burgerschap en internationale samenwerking) in samenwerking met TNS NIPO.
Door Daniëlle van Gils
De opiniepeiling is gehouden in het kader van de Battle of the Cheetahs, een wedstrijd voor creatieve oplossingen voor mondiale voedselvraagstukken. Voor de battle is in de peiling gekeken naar de verschillen tussen jong (< 35 jaar) en oud (35 jaar en ouder). "Daar zitten een aantal opvallende verschillen in. Zo eten jongeren vaker vegetarisch, hoewel jongeren wel vaker eten weggooien, ook al is dat nog goed. Ouderen halen weer vaker groenten, melk en eieren bij de boer", vertelt Christine Carabain, auteur van het onderzoek en onderzoeker bij NDCO. "Ook opvallend: de meerderheid van de respondenten gaf aan wel naar een dierenwelzijns- of duurzaamheidskenmerk te kijken, maar het is uiteindelijk een lage prijs die de doorslag geeft bij het koopgedrag van voedsel."
Verantwoordelijkheid voor duurzaam voedsel
"Wie is er verantwoordelijk voor duurzaam voedsel? Jongeren antwoorden daar meer dan ouderen dat de producent verantwoordelijk is. Gezien de individualisering hadden we verwacht dat jongeren de overheid minder verantwoordelijk houden. Maar uit peiling blijkt juist dat jongeren de Nederlandse overheid verantwoordelijkheid houden, nog meer dan dat ze zichzelf als consument verantwoordelijk houden", vertelt Carabain. "Zowel ouderen als jongeren houden verkopers het minst verantwoordelijk. Ook dat is opvallend, omdat je zou denken dat verkopers, met de plaatsing van het voedsel in de winkel, onbewust invloed kunnen hebben op ons koopgedrag."
08 maart 2012
Foto: Ben Hosking