Natuurverdubbelaar Wereld Natuur Fonds

Met de Natuurverdubbelaar wil het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met KLM, Rabobank en Eneco geld ophalen voor bescherming van drie specifieke natuurprojecten. Elke euro die binnenkomt, zal door KLM, Rabobank of Eneco worden verdubbeld, waarmee het WNF dubbel zoveel natuur wil beschermen.

Door Daniëlle van Gils

"De actie van de Natuurverdubbelaar draagt bij aan de ambities van het WNF om natuur te beschermen, en specifiek in de gevallen van bescherming van neushoorns, beschermd gebied op de Noordpool en FSC-bos op het eiland van Borneo", zegt Lot Folgering van het WNF. Eerder had het WNF al een andere actie voor 'microdonaties': Red een boom met je duim, waarbij ook gesms't kon worden. Folgering: "Met die actie kregen we 30.000 sms'jes binnen. Met de natuurverdubbelaar hopen we boven dat aantal uit te komen."

Het Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. Voor het bosbeheer stellen ze standaarden op, met een daaraan gekoppeld FSC-keurmerk.

De principes van FSC gaan onder meer over de erkenning van formele en traditionele rechten van de lokale bevolking op land en hulpbronnen; in standhouding of verbetering van sociale en economische welzijn van bosarbeiders en lokale gemeenschappen; de economische, sociale en ecologische functies van het bos op lange termijn veilig stellen en het beschermen van de biodiversiteit, unieke ecosystemen en andere ecologische en landschappelijke waarden van het bosgebied. Door middel van beheerplannen en toetsingen komt een certificering tot stand.

www.fsc.nl

De drie projecten zijn op hun urgentie uitgekozen. Voor het project op Borneo gaat het specifiek om FSC-bos. De bossen op Borneo worden bedreigd door intensieve houtkap, aanleg van plantages (bijvoorbeeld rubber of palmolie) en bosbranden. In FSC-bossen wordt extra toezicht gehouden om illegale stroperij te voorkomen, en krijgt het bos na de kap tientallen jaren om weer aan te groeien. "Met het geld wil het WNF het aantal hectare FSC-bos op het eiland verdubbelen, of eigenlijk: wel meer dan dat", zegt Folgering. "In het Indonesisch gebied van het eiland is nu 465 duizend hectare FSC-bos, en op het Maleisisch gedeelte 80 duizend hectare. Het doel is om in 2013 in het Indonesisch gebied 1,3 miljoen hectare FSC-bos te hebben, en in 2014 in het Maleisisch gebied 800 duizend hectare. Een vertiendubbeling dus, in het geval van het bos in het Maleisisch gebied."

Er is in totaal 47 miljoen hectare bos op Borneo (ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van 4,1 miljoen hectare).

Natuurverdubbelaar:

SMS 'dubbel' naar 4333 voor donatie van 1 euro, en KLM, Rabobank of Eneco maakt er 2 euro van. Eén van de specifieke projecten steunen kan ook: sms 'neushoorn', 'ijsbeer' of 'orang' naar 4333 voor respectievelijk het project voor bescherming van neushoorns, Noordpool-gebied of FSC-bos op Borneo. De actie loopt tot 1 mei.

19 april 2011

Dit artikel van Change Magazine is door onze eigen redactie vervaardigd. Het is vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.