Oceanen als een wereldspaarrekening

Stel dat de oceanen een wereldspaarrekening zijn. Op dit moment halen we er alleen maar geld vanaf en storten we er niets bij. Enric Sala, marien ecoloog en werkzaam bij National Geographic, laat in zijn presentatie bij TEDtalks zien hoe we de spaarrekening kunnen aanvullen, en welke belangrijke ecologische én economische voordelen dat biedt.
  

  
Voor de meeste zeebiologen is het koraalrif zoals in de Middellandse Zee bij Spanje het referentiekader. Er zijn weinig vissen, kale rotsen, dood koraal, veel bacteriën en overwoekerende algen. Maar het is niet zoals het referentiekader zou moeten zijn, volgens Sala. Een beter referentiekader zijn de koraalriffen van 200 tot 500 jaar geleden. Absoluut gezonde en schitterende koralen, waar roofdieren als haaien de opvallendste dieren zijn.

Bescherming van oceanen

Op dit moment wordt minder dan 1% van de oceanen beschermd. "Dus wat we nu hebben, een wereld zonder reservaten, is als een spaarrekening waar we alleen maar geld van opnemen en nooit op storten. Reservaten zijn als een spaarrekening met het het principe: wat je niet aanraakt, levert opbrengsten op, sociaal, economisch en ecologisch", aldus Sala. Wetenschappelijk onderzoek adviseert om minimaal 20% van de oceaan te beschermen. Sala: "Hoe meer intact, hoe completer, en hoe complexer je voedselketen, hoe hoger de veerkracht, hoe waarschijnlijker het is dat het systeem zich zal herstellen van de korte-termijnimpact van opwarming."

En volgens hem is het mogelijk om zo'n percentage te beschermen. "Hoeveel zou dat wel niet kosten? Wel, laten we eens bedenken hoeveel we nu betalen om de visserij te subsidiëren: 35 miljard dollar per jaar. Veel van deze subsidies gaan naar vernietigende visserijpraktijken. Er zijn een paar schattingen hoeveel het zou kosten om een netwerk van beschermde gebieden te creëren ter grootte van 20 procent van de oceaan. Dat zou slechts een fractie zijn van wat we nu betalen." Het gaat nu om zo'n 35 miljard subsidies. Het zou slechts 16 miljard kosten om 20% van de oceanen te beschermen en vissers nieuwe keuzes te bieden voor levensonderhoud.

Bedrijfsmodel voor duurzame reservaten

Hij geeft twee manieren aan om 20%-50% van de oceanen te beschermen. Allereerst door echt grote beschermde gebieden te creëren, zoals de Chagos Archipel. Organisaties wereldwijd werken hier al aan. Daarnaast zou er volgens hem een mondiale bewustzijnscampagne moeten komen, om gemeenschappen en overheden te inspireren ook elders visreservaten te bouwen. Het bestuur kan beter, zodat initatieven niet afhankelijk zijn van overheidsinstellingen, maar kunnen worden opgezet door lokale gemeenschappen.

"En ten derde, en dit is zeer belangrijk, moeten we nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen. De filantropische aanpak als de enige manier om reservaten te creëren is niet duurzaam. We moeten echt modellen ontwikkelen, bedrijfsmodellen, waarbij kustgebiedconservering een investering wordt, omdat we nu al weten dat deze zeereservaten sociale, ecologische en economische voordelen zullen opleveren."

25 november 2010

Foto: Matt Kieffer (CC)

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Zoekwoorden: oceanen, koraalriffen, haaien, bedrijfsmodellen, oceaanreservaten