Nederlandse studenten verduurzamen huis in Detroit

Duurzaam wonen voor alle lagen van de bevolking. Met deze ambitie kochten drie Delftse studenten voor 1000 Amerikaanse dollar een huis in Detroit en startten een non-profit organisatie: The Motown Movement. Samen verduurzamen ze het vervallen huis en laten ze zien wat er mogelijk is.

Door onze redactie

De drie Delftse architectuurstudenten Bob (23), Ronen (23) en Dominik (23) onderzoeken of het lukt om voor een laag budget een vervallen huis te verduurzamen. Ronen: “De huidige tijd van klimaatverandering vraagt om directe actie. Daarom zijn we The Motown Movement gestart.” Het belangrijkste is dat het project goedkope, doe-het-zelf technieken ontwikkelt voor het duurzaam maken van je huis. Technieken die iedereen kan toepassen. Detroit is voor die ontwikkeling de ideale stad omdat de bevolking aan het opkrabbelen is na twee grote crisissen. Veel mensen zijn arm en denken dat duurzaamheid alleen voor rijken is. “Duurzaamheid hoeft niet veel te kosten, als je het maar slim aanpakt’’, zegt Bob. “Dit huis wordt hét voorbeeld dat je geen dikke portemonnee hoeft te hebben om groen te kunnen zijn.”

Besparen, hergebruiken en hernieuwen

In het huis worden verschillende technieken voor duurzaamheid toegepast door te besparen, her te gebruiken en te hernieuwen. Extra isolatie, een energie efficiënte warmtepomp en een groen dak, zijn maatregelen om energie en warmte te besparen. Daarnaast kunnen materialen en energie worden hergebruikt. Bijvoorbeeld door restwarmte van dichtbijgelegen industrie te gebruiken voor warmte en door regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet en het besproeien van de tuin. Zonnepanelen zorgen verder voor duurzame, hernieuwbare energie en een beerput zet rioleringsafval om in biogas en voedingsstoffen voor de tuin.

Demonstratie van technieken

Het huis gaat straks uit drie verschillende elementen bestaan. In de kelder komt een resource center voor de buurt, met gratis Wifi en computers die buurtbewoners kunnen gebruiken. Op de begane grond komt een educatie centrum met informatie over de verschillende technieken die in het huis geïntegreerd zijn. Dit helpt buurtbewoners te kiezen welke technieken in hun eigen huis geschikt zijn en binnen het budget passen. Op de bovenste twee verdiepingen komt een woning voor een gezin dat hun huis is kwijtgeraakt door de crisis. Ook komt er een buurttuin naast het huis die de tegenoverliggende basisschool gaat onderhouden.

Crowdfunding

De jongens promoten goedkope doe-het-zelf technieken, maar om het hele project te laten slagen is 230.000 dollar nodig. Dit proberen ze nu via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Dominik: “We gaan in het huis verschillende oplossingen testen, zoals drie verschillende toiletten, twee typen zonnepanelen en meerdere warmtesystemen. Ook de drieledige functie van het huis vereist meer techniek dan een gezinswoning, bijvoorbeeld een mindervalidenopgang en -toilet en brandscheiding.” Daarnaast is er veel geld nodig voor de versnelde bouw uitgevoerd door een aannemer. “Een gezin kan in de loop van vijf jaar een dergelijke verbouwing uitvoeren en veel arbeid zelf verrichten. Wij hebben die tijd en mankracht niet en moeten een aannemer betalen voor alle arbeid waar we zelf geen tijd voor hebben.” Aldus Dominik.

Meer informatie: The Motown Movement

27 maart 2017