Van Gas Los
In bijna alle Nederlandse woningen zit een aansluiting op aardgas voor verwarming, koken en warm water. Aardgas is een fossiele brandstof en draagt daarmee bij aan klimaatverandering. We moeten af van het aardgas en overstappen naar duurzame alternatieven.
De Nederlandse overheid heeft bepaald dat de energievoorziening volledig duurzaam moet zijn in 2050. Maar om te beginnen zijn bijna alle woningen in Nederland afhankelijk van aardgas, een vervuilende fossiele brandstof. Om de doelstellingen te halen, moet actie ondernomen worden. De overstap van aardgas naar duurzame alternatieven is noodzakelijk.
Duurzame alternatieven
Er zijn verschillende alternatieven om aardgas te vervangen. Voor koken kan een elektrische of inductie kookplaat een gasfornuis vervangen. Voordelen hiervan zijn dat de temperatuur goed te regelen is en de kookplaat makkelijk te reinigen is. Het verwarmen van de woning kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kunnen woningen aansluiten op een warmtenet van leidingen met warm water uit de buurt, afkomstig van bijvoorbeeld industrie, geothermie of warmte-koudeopslag. Woningen kunnen ook volledig elektrisch worden verwarmd, met bijvoorbeeld een warmtepomp. Of biogas kan aardgas vervangen. Verwarming van de woning werkt hetzelfde als bij aardgas, maar dit duurzame gas is afkomstig van vergisting van mest of andere afvalproducten.
Lees meer over aardgasvrij wonen op HIER verwarmt
1 februari 2017