Windenergie als oplossing elektriciteitstekorten Kaapverdië

Import van energie is de grootste financiële last van Kaapverdië. De archipel lijdt ook aan elektriciteitstekorten. Wel in overvloed aanwezig: wind. Het lokale windenergiebedrijf Cabeólica produceert ruim 20% van de totale energieconsumptie.

Tekst en beeld Melanie Soares en Maxime Lechner

De archipel was kort geleden nog totaal afhankelijk van de import van grondstoffen voor de productie van energie, elektriciteit en drinkwater. Door regelmatige droogte moet oceaanwater ontzilt moet worden, een proces dat 24 uur per dag, 365 dagen in het jaar doorgaat en energie vreet. Dit alles zorgt voor een hoog kostenplaatje: "In vergelijking met wat we ervoor betalen, hebben we maar een klein beetje energie nodig," stelt Ana Monteiro, hoofd milieu en administratie bij Cabeólica. Reden voor de regering van Kaapverdië om maatregelen te nemen en te investeren in een duurzamere toekomst.

Groene energie in ontwikkelingsland

Opgericht in 2009 als samenwerking tussen infrastructuur-ontwikkelingsbedrijf InfraCo, het nationale elektriciteitsbedrijf Electra SARL en de Kaapverdische overheid, is Cabeólica de eerste publiek-private samenwerking op Kaapverdië. Met destijds het vooruitzicht om een sprong van 2% naar 25% duurzame energie te gaan maken, trok het initiatief grote buitenlandse investeerders zoals windmolenproducent VESTAS aan. Monteiro: "We zijn nog steeds een arm land in ontwikkeling. Dat we energie lokaal kunnen genereren, betekent grond om onze toekomst op te bouwen." Vijf jaar later zijn de kosten voor 20% verminderd en produceren de in totaal dertig windturbines ruim 20% van de dagelijkse energie verbruik op de eilanden.

Hernieuwbare energie kan een boost geven aan de economische groei, ontwikkeling, toerisme en andere aspecten van het land. Toch is elektriciteit nog steeds niet vanzelfsprekend op de tot 'middeninkomens-land' bevorderde archipel. Waar toeristen kunnen genieten van luxe resorts, zitten elders nog vele huishoudens zonder elektriciteit en stromend water. Zelfs daar waar het elektriciteitsnet inmiddels ook de bergdorpen bereikt, zijn voor velen de rekeningen onbetaalbaar. Verbetering van het elektriciteitsnet is nodig om meer wind geproduceerde energie op te kunnen vangen en zo de kosten van energie omlaag te brengen. Monteiro: "Op dit moment draaien onze windmolens nog niet op volledige capaciteit, dit moet en kan beter. Daarna kunnen we kijken naar de mogelijkheid om ook op de andere vijf eilanden windturbines te plaatsen."

Windenergiebedrijf Cabeólica

Toekomst

Het succes van Cabeólica heeft vertrouwen gegeven in een duurzame, veilige toekomst voor Kaapverdië op gebied van energie en het beheer van natuurlijke bronnen. Kaapverdië is optimistisch: vijftig procent schone energie in 2020. Hoewel de regering dit als officieel doel heeft aangenomen, wordt er op dit moment onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om in 2020 de 100% te bereiken. Ambitieus, vindt ook Monteiro: "Hoewel het technisch gezien mogelijk is, is het economisch iets waar we alleen nog van kunnen dromen."

29 september 2014

© tekst en beeld Melanie Soares en Maxime Lechner, alle rechten voorbehouden. Dit artikel is niet vrij te gebruiken.

Deze productie is gemaakt in het kader van het journalistieke trainingsprogramma van Lokaalmondiaal: Beyond Your World. Beyond Your World wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Commissie.