Limburg bespaart tonnen per jaar met groen gas

De klimaatbewuste burger kan in sporthallen, zwembaden en gemeentehuizen in veel Noord- en Midden-Limburgse gemeenten met een gerust hart genieten van de geboden faciliteiten. Het energieverbruik in de gemeentegebouwen is helemaal groen. Een meevaller voor het milieu, maar ook voor de gemeentelijke begrotingen.

Verkeerslichten, lantaarnpalen en gemeentehuizen in Noord- en Midden-Limburg draaien al jaren op groene stroom. Per 1 januari 2011 wordt ook al het benodigde gas duurzaam ingekocht. Een groot aantal gemeenten en regionale instellingen stapt volledig over op 100% groene energie van Greenchoice. Greenchoice levert zowel de groene stroom als het groene gas.

De gemeenten die volledig overstappen op groen zijn Bergen, Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Venlo en Venray, evenals de Veiligheidsregio Limburg-Noord en de gemeenschappelijke reinigingsdienst Maasland. Uitgangspunt voor de gemeenten was dat de te leveren elektriciteit 100% groen moest zijn. Voor gas werden de mogelijkheden van compensatie van CO2- uitstoot en gas uit biovergisting meegenomen in de beoordeling.

Hans Stams, coördinator, en Hester Haasdijk, inkoopadviseur Inkoopbureau Noord- en Midden-Limburg: "Uiteindelijk heeft het 100% groene energiebedrijf Greenchoice de komende 4 jaar de nieuwe energieleverancier van de Noord- en Midden-Limburgse gemeenten. Greenchoice scoorde in de vergelijking met de andere inschrijvers het beste op duurzaamheid, kwaliteit, service en prijs en bleek voor de gemeenten dus de economisch meest voordelige energieleverancier te zijn."

De gemeenten hebben samen bijna 4.000 aansluitingen die jaarlijks ongeveer 35 miljoen kWh stroom verbruiken (omgerekend is dit het stroomverbruik van 10.000 gezinnen per jaar). De afzonderlijke gemeenten en instellingen kiezen zelf de vorm van groene stroom: van buitenlandse herkomst opgewekt met waterkracht of van Nederlandse herkomst opgewekt met wind, biomassa of zonne-energie. Daarnaast hebben de gemeenten bijna 300 gebouwen (gemeentehuizen, sporthallen, zwembaden enz.) die samen ca. 6 miljoen m3 gas verbruiken (oftewel het gasverbruik van ongeveer 3.500 gezinnen). De hiermee gemoeide CO2-uitstoot wordt volledig gecompenseerd. Bovendien kunnen de gemeenten en instellingen kiezen voor gas dat wordt verkregen door biomassa. Door de beperkte beschikbaarheid gaat het nu nog om 1% van het totaal benodigd volume.

De gezamenlijke inkoop is begeleid door het regionale Inkoopbureau Noord en Midden Limburg. Door dit soort stappen samen te zetten kunnen de leden financiële, kwalitatieve en procesmatige inkoopvoordelen behalen. Zo bedragen de gezamenlijke energiekosten van de Noord- en Midden-Limburgse gemeenten in het nieuwe contract ca. € 3,4 miljoen per jaar. Ten opzichte van de huidige prijzen betekent dat voor 2011 en 2012 een besparing van € 850.000,- per jaar. Dit bewijst dat bezuinigingen geen belemmeringen hoeven te vormen om in te zetten op duurzaamheid. Hier blijkt duurzaam niet duur, maar zelfs een besparing van ruim 1.5 miljoen euro in twee jaar tijd op te leveren.

Meer informatie: www.greenchoice.nl

28 oktober 2010