Morild II zet getijstroom om in elektriciteit

In Noorwegen is de drijvende getijstroomcentrale Morild II in gebruik genomen. Het is een unieke installatie die de concurrentie met windmolens aandurft.

De Noorse minister van Petroleum en Energie Terje Riis-Johansen heeft de centrale eind november in gebruik genomen. Morild II is ontwikkeld door het Noorse Hydra Tidal en is met 1,5 MW vermoedelijk 's werelds grootste drijvende getijstroomcentrale. De installatie ligt in de Gimsøystraumen bij de Lofoten [een eilandengroep in het noorden van Noorwegen, boven de Noorse poolcirkel]. De bouwers menen dat Morild II de concurrentie aan kan met windmolens en andere getijstroomcentrales.

De installatie zweeft tussen twee ankers in het water en is goedkoper te plaatsen dan andere watermolens, die meestal op de zeebodem worden bevestigd. Boven water steekt een toren van acht meter die de installatie makkelijk toegankelijk maakt er hoeven geen duikers ingezet te worden. Morild kan volgens de bouwers ook windmolens kloppen. Met dertig jaar zou de installatie tien jaar langer meegaan dan een windmolen.
  

Het waait niet altijd, maar getijstromen zijn betrouwbaar en dus is het rendement van de installatie groter. De rotorbladen zijn gemaakt van gelijmd hout in plaats van het gebruikelijk composiet. Dat geeft minder milieubelasting zodra de installatie uit de roulatie wordt genomen.

Engeland heeft de potentie om tot 20% van de energiebehoefte uit getijstromen en golven te halen. Voor Nederland is dat minder, maar met 500 tot 1000 MW, één flinke kolencentrale, niet verwaarloosbaar. Het bedrijf Ecofys experimenteert in de Westerschelde en heeft plannen voor een grotere centrale in de Oosterschelde. Torcado test een onderwatermolen bij de Afsluitdijk en zal zich ook in het Marsdiep begeven.

Eric Fokke is freelance journalist en fotograaf. Hij woont en werkt op de Noorse Lofoten (een eilandengroep boven de Noorse poolcirkel). Zijn foto's en teksten zijn te bekijken op zijn website: www.lofotenbilder.no

23 december 2010

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd.
U kunt zich gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Zoekwoorden: getijdenstroom, Noorwegen, elektriciteit, energiebehoefte

Meer artikelen van Erik Fokke

Verzuring bedreigt grote visbestanden

'Het andere CO2-probleem': de afgelopen 200 jaar is zeewater gemiddeld 30% zuurder geworden, als gevolg van menselijke CO2-productie. Wetenschappers vragen aandacht voor deze verzuring, die dramatisch kan ingrijpen in het leven in zee.

Tom Tom voor biomassa

Experts breken zicht het hoofd over de vraag hoe je de keten van productie en verwerking van biomassa zo optimaal mogelijk inricht. WUR ontwikkelde een model voor de duurzaamste route voor biomassa.