Stadslandbouw voor hergebruik grondstoffen

Buurtmoestuinen, 'guerrilla gardening', daktuinen: stadslandbouw kent vele vormen. Maar hergebruik van grondstoffen is nog niet wijdverbreid.

  

Moestuinen voor de buurt, groente telen op het dak, akkertjes op een stukje tijdelijk niemandsland tussen de winkels: de steden in Nederland worden overspoeld door 'groene' initiatieven. Samen schoffelen schept een band, we willen weten waar ons eten vandaan komt en verzekerd zijn dat er niet mee is gerommeld.

Volgens landbouweconoom Jan Willem van der Schans biedt stadslandbouw bovendien mogelijkheden voor hergebruik van grondstoffen, energie en afval. Van der Schans is verbonden aan het LEI in Wageningen en is onder andere betrokken bij de Green Deal Stadslandbouw: een consortium van partijen dat eind mei verslag uitbrengt van onderzoek naar de financierbaarheid van stadslandbouw in Nederland.

Champignons telen op koffiedrab bijvoorbeeld, rottend fruit vergisten voor warmte. "Dat wordt in Nederland nog weinig toegepast", constateert hij spijtig. Vaak zijn er technische obstakels, ziet hij in de praktijk. Als voorbeeld noemt hij het restaurant annex landbouwbedrijfje Uit Je Eigen Stad in Rotterdam. "Zij willen vissen gaan kweken, waarvoor ze water van 28 graden nodig hebben. Ze zouden de restwarmte kunnen gebruiken van een vuilverbrander in de buurt. Maar daar is een pijplijn voor nodig die te duur is om aan te leggen omdat ze maar tien jaar op die plek zitten."

Groente telen op onze eigen mest is een ander voorbeeld. "In Nederland doet niemand dat. In België wel. Daar liet een teler mij eens de kleur van zijn aarde zien: inderdaad, bruin. Poep. Hij pakte een handje aarde, liet het door zijn vingers glijden, klopte zijn handen af en at gewoon zijn lunch. Het is schone grond. Niets mis mee. Alleen, in Nederland gaan bij iedereen alle bellen rinkelen. De nuttige stof uit onze wc is fosfaat, dat we nu importeren uit Marokko. Over 30, 40 jaar is het op. Dan moeten we het ergens anders vandaan halen. Waarom zouden we dan nu niet beginnen? Waarom zouden we de meststof wegkopen van de Afrikanen als we het zelf kunnen oogsten door onze systemen iets intelligenter in te richten? Grijp je kans! Ik zou zeggen dat we daar mee aan de slag moeten."

02 mei 2013

Op het beeld de buurtmoestuin van het Garenkokerskwartier in Haarlem, naast het pand Het Seinwezen waar Change Magazine in gevestigd is.