Noord-Europese wijnen in opkomst door opwarming

De hogere temperaturen en gevolgen van klimaatverandering bedreigen regio's van de huidige wijnproductie. Maar noordelijkere regio's, zoals Zuid-Limburg, worden juist aantrekkelijker voor wijnproductie.

Door Daniëlle van Gils
  

Vaarwel Bordeaux, hallo Limburgse wijn. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, voorspelt een sterke daling in de productie van de grootste wijnen door klimaatverandering. De daling zal met name in de Bordeaux en Rhone-regio in Frankrijk, Toscane in Italië, de Napa Valley in Californië VS, en Chili zijn. In die traditionele wijnlanden en -regio's zullen de hogere temperaturen de druiventeelt bemoeilijken.

"Klimaatverandering leidt tot een grote reorganisatie van de geografische distributie van wijnproductie," vertelt Lee Hannah, wetenschapper bij Conservation International en hoofdauteur van de studie, bij The Guardian. Het onderzoeksteam verwacht grote veranderingen in de wijnregio's, door koudere winters en hetere, drogere zomers. "Het zal steeds moeilijker worden om de druivenvarianten die nu in Europa groeien, te laten blijven groeien. Het betekent niet dat [ze] er niet kunnen groeien, maar de druiventeelt heeft meer irrigatie [...] nodig voor de groei, en dat maakt het duurder." Wijndruiven staan bekend als gevoelig voor subtiele veranderingen in temperatuur, regen en zonneschijn.

"De wijngaard is een stuk Frankrijk in Limburg"

De temperatuurstijging betekent ook dat andere, noordelijkere regio's aantrekkelijker worden als wijngebied, zoals Belgisch en Nederlands Limburg. Zo is er de opkomst van de druiventeelt in Zuid-Limburg. In 2010 verzorgde Synergos Communicatie drie brochures voor de Klimaatatlas van de provincie Limburg. Elk van de folders beschreef de gevolgen van klimaatverandering voor respectievelijk het noorden, midden en zuiden van de provincie.

"Wie had ooit gedacht dat we in Zuid-Limburg een wijngaard op deze schaal zouden kunnen opzetten? Bijna zes jaar geleden zetten we op 0,5 hectare ruim 1400 wijnranken uit de Bourgogne neer: Wijngaard Op Gen Heugde. Deze struiken leveren jaarlijks ongeveer 1500 flessen Limburgse wijn op. Ik schat dat er momenteel minimaal 20 wijnboeren actief zijn in Limburg", vertelt Miel Haesen, hobbywijnboer, in de brochure over Zuid-Limburg. "De omstandigheden in Limburg zijn klimatologisch steeds beter om hier wijn te verbouwen. Vroeger namen toeristen Limburgse vlaai mee naar huis, nu ook een fles Limburgse wijn."

Literatuur
Lee Hannah, Patrick R. Roehrdanz, Makihiko Ikegami, Anderson V. Shepard, M. Rebecca Shaw, Gary Tabor, Lu Zhi, Pablo A. Marquet en Robert J. Hijmans (2013) Climate Change, wine, and conservation. PNAS

23 april 2013

Bronnen