Zilte aardappel wint eerste prijs Klimaat Business Competitie

Met de zilte aardappel heeft Arjen de Vos van Zilt Proefbedrijf Tested on Texel de Climate Adaptation Business Challenge gewonnen. De zilte aardappel is een aardappelsoort die op verzilte landbouwgrond groeit, en met brak water wordt besproeid.

Van zoete naar zilte pieper

Grote delen van de Nederlandse landbouwgrond zullen in de komende jaren verzilten als gevolg van klimaatverandering, vooral in de kop van Noord-Holland, Zeeland en op de Waddeneilanden. “Door kweldruk en toenemende droogte neemt de verzilting van landbouwgrond toe. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Met deze aardappel willen we aantonen dat zoetwater niet noodzakelijk is voor landbouw. Brak water is namelijk ook goed te gebruiken!” aldus Arjen de Vos. “Bovendien heeft deze aardappel daardoor een hele rijke minerale samenstelling en een bijzonder goede smaak.”

Voorheen leek het erop dat de zilte pieper nog een lange weg te gaan had voordat het op de markt kwam, maar Arjen de Vos is van mening dat deze aardappel binnenkort op de markt verkrijgbaar zal zijn. “Met de gewonnen prijs van €25.000 gaan we onderzoeken hoe deze zilte aardappel op grote schaal te verbouwen is. Het helpt ons bij het pachten van 3 hectare grond om op te experimenteren.”

De Klimaat Business Competitie

De Climate Adaptation Business Challenge is ‘s werelds eerste business competitie op het gebied van klimaatadaptatie. Tien beginnend ondernemers pitchten hun ondernemingsplan op het gebied van klimaat en innovatie aan onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat en Climate-KIC, in de hoop een startkapitaal te winnen. Deze wedstrijd en de winnende initiatieven laten zien dat een goede voorbereiding op meer extreme weersomstandigheden niet alleen de schade beperkt, maar ook zakelijk gezien interessant kan zijn; in Nederland, maar ook wereldwijd.

Kennis voor Klimaat is een onderzoeksprogramma van de Universiteit Utrecht en Wageningen UR, en heeft als doel het onderzoeken hoe Nederland klimaatbestendig te maken is. Climate-KIC is een Europees project om klimaatinnovaties op de markt te brengen.

De andere winnaars

Drie andere winnaars van de Climate Adaptation Business Challenge zijn: Leon Simons met zijn ‘Magic Mitad’, een ronde bakplaat waar mensen in Ethiopië pannenkoek-achtige broden op kunnen bakken. Deze glazen bakplaat kan gestookt worden op veel minder brandhout dan de traditionele bakplaten van klei. Hierdoor spaart Magic Mitad de Ethiopische bossen.

Rutger van Hogezand gaat een drone uitrusten met vochtsensoren waarmee boeren exact kunnen meten hoeveel water gewassen nodig hebben. “Dit voorkomt overdadig sproeien en verhoogt de opbrengst.”

Arnold van Vliet wint de derde prijs met zijn plan om Nature Today op te zetten, een multimediale website met nieuws uit de natuur. “Wij willen actuele duiding geven aan wat er in de natuur speelt en vertellen hoe planten en dieren reageren op veranderingen in het weer en het klimaat.”

18 november 2013