Change Magazine met klimaatspecial in Kopenhagen

PERSBERICHT   
                                           
Tijdens de wereldklimaatconferentie van de Verenigde Naties in Kopenhagen van 7 tot 18 december 2009 zal door 190 landen een nieuw internationaal klimaatverdrag voor de periode 2012 tot 2020 worden gesloten (vervanger van Kyoto-protocol). Voor Change Magazine aanleiding om in samenwerking met CIRCLE een Europese klimaatadaptatie-special tijdens deze klimaattop te gaan publiceren.  Hoe past Europa zich aan de gevolgen van klimaatverandering aan (adaptatie)? Nederland behoort tot één van de koplopers als het gaat om klimaatadaptatiestrategieën. Maar er is op menig gebied nog veel te leren van andere Europese landen.

Hoe past Europa zich aan aan de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie)? Na jaren van mitigatie (= voorkomen van klimaatverandering), ondervinden Europese landen de impact van klimaatverandering en voelen zij zich genoodzaakt om met de problemen om te gaan. Sommige Europese landen als ook de Europese Unie, bedenken adaptatie-strategieën, maar velen moeten nog beginnen. Met de EU White Paper is de Europese Commissie bezig de meest kwetsbare regio’s in Europa te inventariseren. Dat zal gaan resulteren in een uitgebreide EU-adaptatiestrategie in 2013. In de tussentijd kunnen EU-landen, maar ook landen buiten Europa, leren van landen die al adaptatiestrategieën hebben ontwikkeld en toepassen. Momenteel voeren circa 10 Europese landen een klimaatadaptatiestrategie en enkele EU-landen hebben een onderzoeksprogramma.

Klimaattijdschrift Change Magazine brengt deze Europese klimaatadaptatiespecial uit in samenwerking met CIRCLE (Climate Impact Research for a Larger Europe) ter gelegenheid van de klimaatconferentie van de de Verenigde Naties in Kopenhagen.  Tijdens deze internationale klimaattop zullen belangrijke afspraken gemaakt gaan worden om de broeikasgassen met 20% à 30% te reduceren in 2020 (mitigatie). Change Magazine vraagt daarnaast ook vooral om aandacht voor adapatie. In sommige gevallen is mitigatie te laat en dient op korte termijn met aanpassing begonnen te worden, zoals ruimte geven aan rivieren, zoetwaterdrinkwaterreservoirs aanleggen, etc.  

Met deze publicatie wil Change Magazine betrouwbare en volledige informatie verstrekken omtrent aanpassing aan klimaatverandering in Europa. Met ‘state of the art’-aanpassingen aan klimaatverandering met focus op ‘frontrunner countries’ zoals Nederland, Duitsland, Denemarken, Portugal en Spanje. In Europese context – met projecten op nationaal, regionaal en lokaal niveau - wordt naast de noodzaak van  mitigatie ook de urgentie om aan te passen aan klimaatverandering getoond.

Alle (inter)nationale beslissers en beleidsmakers van klimaat(adaptatie)strategieën en –projecten in de wereld zullen bij een zijn in Denemarken van 7 tot 18 december 2009.  Hét moment om deze klimaatadaptatiespecial te publiceren. Met boordevol bestuurlijke, beleids- en wetenschappelijke adaptatie-informatie en praktijkcases. Gratis verkrijgbaar voor de doelgroep: (inter)nationale bestuurders, beleidsmakers, beslissers, politici, wetenschappers, ondernemers, landbouwers, consultants, waterbouwkundigen, technici, architecten, onderzoekers, kennisinstituten, ingenieurs, et cetera.

Door gratis toegang (open access) te krijgen tot wetenschappelijke adaptatie-kennis en -strategieën hoeft niet elk beginnend land zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Er is immers geen tijd te verliezen. Met de publicatie tijdens de klimaattop wil Change Magazine vooral de internationale kennisuitwisseling en samenwerking stimuleren en een impuls geven aan alle betrokkenen.   

Meer info over de wereldklimaatconferentie in  Kopenhagen: http://en.cop15.dk/about+cop15

Een abonnement op Change Magazine is gratis aan te vragen voor de doelgroep. Meer informatie hierover vindt u op abonneren

___________________________________________________________________

Over Change Magazine

Change Magazine is een multimediale uitgave op het gebied van klimaatverandering. Change Magazine bestaat uit een gedrukt kwartaaltijdschrift, de website www.changemagazine.nl en een maandelijkse e-nieuwsbrief. Change Magazine komt tot stand door medewerking van samenwerkingspartners binnen overheid, wetenschap, kennisinstituten en bedrijfsleven om Nederland klimaatbestendiger te maken. Het is de missie van Change Magazine om betrouwbare klimaatinformatie te vergaren, te selecteren en op toegankelijke wijze onder de aandacht te brengen. Change Magazine wordt uitgegeven door Synergos Communicatie (www.synergoscommunicatie.nl) in Haarlem, communicatie-bureau van ondermeer de Deltacommissie. Synergos Communicatie is sinds 1996 gespecialiseerd in klimaatcommunicatie.

Mediacontact:

Change Magazine
Gerda A.M. ten Den (uitgever) 
023-5442751        
gerda@changemagazine.nl