Leidende rol Nederland in kenniscluster klimaat en innovatie
Persbericht van de Universiteit Utrecht
1 september 2009
Uniek samenwerkingsverband Europese kennisinstellingen en bedrijven
Leidende rol Nederland in kenniscluster klimaat en innovatie
Volgend jaar gaat het nieuwe European Institute of Technology (EIT) van start. Dit initiatief van de Europese Unie moet het onderzoek en de innovatiekracht in Europa de komende jaren een krachtige stimulans geven door het intensiveren van de internationale samenwerking. Het European Institute of Technology heeft voor 4 jaar geld beschikbaar voor zogenaamde Knowledge and Innovation Communities (KIC) op drie sleutelgebieden voor de toekomst van Europa: duurzame energie, ICT en klimaatadaptatie en mitigatie. De KICs bestaan uit sterke consortia van kennisinstellingen en bedrijven en zijn over verschillende locaties (co-locaties) in Europa verspreid. Nederland is trekker van de KIC Klimaat.
KIC Klimaat
In de KIC Klimaat hebben zich kennisinstellingen en bedrijven uit een vijftal landen verenigd om de wereldwijde uitdagingen op het gebied van klimaatverandering aan te gaan. Zij bundelen hun onderzoek om nieuwe middelen te vinden om enerzijds de effecten van de klimaatveranderingen te verminderen, en anderzijds om uit te zoeken hoe we ons beter daaraan kunnen aanpassen. Centraal staan vier themas: beter inzicht in klimaatveranderingen en de oorzaken daarvan; transitie naar veerkrachtige, klimaatneutrale steden; aanpassing aan wateroverlast en tekort; en duurzame productiesystemen waaronder opslag van CO2.
Onlangs liep de termijn af waarbinnen consortia voorstellen bij de EU konden indienen. Met een toekenning van 120 miljoen van het European Institute of Technology (beslissing valt eind december), 240 miljoen van de bedrijven en aanvullende bijdragen van andere partners hoopt het Europees consortium uiteindelijk de beschikking te hebben over een budget van 500 miljoen voor 4 jaar.
Samenwerking
Voor Nederland werken de Universiteit Utrecht, TU Delft en Wageningen UR samen met TNO en Deltares. Bijzonder is de deelname in het Nederlandse knooppunt van twee regionale overheden, de stadhavens Rotterdam en de provincie Utrecht. Van het Nederlandse bedrijfsleven doen Shell, DSM en Schiphol mee. Nederland zal in het internationale consortium vooral leidend zijn op het gebied van watermanagement, duurzame productiesystemen en klimaatneutrale steden.
De buitenlandse co-locaties worden eveneens aangevoerd door topuniversiteiten, zoals ETH in Zürich, ParisTech in Parijs, Imperial College in Londen, en Potsdam Institute for Climate Research in Berlijn. Internationale bedrijven, waaronder Shell, DSM, Cisco, Bayer, IBM, Veolia, Beluga, Thales en EDF, zijn bereid fors te investeren in dit samenwerkingsverband.
Meer informatie
Nicoline Meijer, hoofd communicatie faculteit Geowetenschappen, (030) 253 4990, N.Meijer@geo.uu.nl.
Change Magazine is niet verantwoordelijk voor de inhoud van persberichten