Netto energieverbruik bedrijven naar nul
Pilot: bedrijventerrein Vossenberg in Tilburg helemaal CO2-neutraal
Persbericht DHV
Tilburg, 6 juli - In Tilburg gaat het eerste energieneutrale bedrijventerrein van start. Advies- en ingenieursbureau DHV ontwikkelde een methode die bewezen technieken combineert om groene energie op te wekken. De investering is in 10 jaar terug te verdienen.
Bedrijventerreinen zijn verantwoordelijk voor een substantieel deel van het totale energieverbruik van Nederland. Dat kan een stuk lager. Daarom gaat de gemeente Tilburg per direct aan de slag om bedrijventerrein Vossenberg volledig CO2-neutraal te krijgen. Er is inmiddels interesse om deze methode elders ook toe te passen.
Bewezen technieken
De methode die op bedrijventerrein Vossenberg onderzocht wordt, koppelt bewezen technieken om zo het energiegebruik te compenseren en is zowel toe te passen op nieuwe als bestaande bedrijventerreinen. Op het bedrijventerrein hoeft alleen maar ruimte te zijn voor een vergistingsinstallatie. Die wekt biogas op uit GFT-afval uit de directe omgeving. Het gewonnen gas wordt in bestaande gasleidingen geïnjecteerd en verwarmt zo de gebouwen. Diezelfde vergistingsinstallatie voedt ook een warmtekrachtcentrale die het terrein van elektriciteit voorziet. Er zijn dus geen aanpassingen nodig aan bestaande gebouwen of infrastructuur.
Hoge investeringskosten en kinderziekten stonden tot nu toe een grote adoptie van groene energie in de weg. Volgens Leon Blokker, ontwikkelaar van de methode bij advies- en ingenieursbureau DHV, is dat verleden tijd: "Inmiddels is de ontwikkeling zo ver gevorderd dat die kinderziekten zijn verholpen. Wel bleef het probleem bestaan dat de energieopbrengst van individuele groene methoden te laag is om een heel bedrijventerrein energieneutraal te maken. Door ze slim op elkaar aan te sluiten is dat probleem echter opgelost."
Binnen tien jaar terugverdiend
De kosten van groene energie-installaties zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Blokker: "Voor bedrijven is de investering heel goed te overzien, zeker omdat je die verdeelt over alle bedrijven op een bedrijventerrein. We hebben berekend dat de investering binnen tien jaar is terugverdiend. Waarschijnlijk zelfs sneller, omdat de kosten van grijze energie steeds hoger worden. Na tien jaar verdient een bedrijventerrein dus zelfs fors geld."
Meer informatie:
www.dhv.nl