Ontwikkelingslanden zelf klimaatverandering te lijf

PERSBERICHT Cordaid

Gemeenschappen in ontwikkelingslanden moeten op eigen kracht de gevolgen van klimaatverandering te lijf gaan. Dat kan door gebruik te maken van de Community Managed Disaster Risk Reduction aanpak. Luister naar lokale gemeenschappen en maak gebruik van hun kennis en ervaringen. Zij weten het beste welke problemen ze hebben en hoe ze die willen oplossen. Help hen daarbij door ze nieuwe (landbouw)technieken aan te leren en zorg dat ze zelf andere gemeenschappen, organisaties en overheden mobiliseren. Want klimaatverandering is niet alleen een zaak van het Westen, maar ook van ontwikkelingslanden.

Dat staat in een verklaring die vandaag is uitgebracht op de eerste wereldwijde bijeenkomst van organisaties die al werken met de Community Managed Disaster Risk Reduction (CMDRR) aanpak. Cordaid en haar partners uit Malawi, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Zambia, Honduras, El Salvador, Indonesië, India en Bangladesh verzamelden zich van 8 t/m 12 juni in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Met de verklaring wordt een duidelijk signaal afgegeven aan de opstellers van het klimaatverdrag in Kopenhagen in december van dit jaar.

Het aanleggen van ondergrondse waterreservoirs in droge gebieden is een van de vele voorbeelden van de Community Managed Disaster Risk Reduction (CMDRR) aanpak die Cordaid en haar partners voorstaan. Elke gemeenschap bedenkt zijn eigen, bij de plaatselijke problemen passende, oplossingen en voert deze samen met Cordaid, lokale organisaties en overheden uit. Het uiteindelijke doel van deze aanpak is dat gemeenschappen op eigen kracht de klimaatverandering het hoofd kunnen bieden.

In de bijlage de Global Declaration

Change Magazine is niet verantwoordelijk voor de inhoud van persberichten