Steeds minder plek voor de Gierzwaluwen

persbericht Rotterdams Milieucentrum, 19 mei 08 

De Gierzwaluw is niet de enige vogel die in en rond Rotterdam steeds minder plek krijgt maar lijkt wel de hardste klappen te krijgen. De moderne bebouwde omgeving biedt nog maar weinig plek aan deze vogel. Gebouwen worden steeds vaker potdicht gemaakt. Kieren en gaten worden gedicht. Veel oudere (haven)gebouwen verdwijnen door sloop. Waar de Gierzwaluw vroeger nog onder een (scheve) dakpan of in een kier een nest kon bouwen is er tegenwoordig nog maar weinig gelegenheid voor. Gierzwaluwen raken soms volledig gedesoriënteerd wanneer het plekje van het jaar ervoor plots verdwenen blijkt te zijn. Deze vogels zijn redelijk ‘honkvast’. Na de winter vliegen de zwaluwen gemiddeld zo’n 7000 kilometer vanuit zuidelijk Afrika om hun eigen vertrouwde nestplekje op te zoeken.

Natuur in Kaart wil nu met haar vrijwilligers het probleem van de gierzwaluw in beeld brengen. Eerst bekijken waar Gierzwaluwen wel nog voorkomen en waar het aantal afneemt. Ook bekijken de natuuronderzoekers in samenwerking met de ecologen van bureau Stadsnatuur wat daar de redenen van zouden kunnen zijn (sloop, renovatie etc.). Komend jaar wil Natuur in Kaart met een aantal aanbevelingen komen richting gemeente, (woning)corporaties, bedrijven en huiseigenaren. Deze aanbevelingen zullen erop gericht zijn meer nestgelegenheid te bieden aan Gierzwaluwen. Het gebruik van speciale (nest)dakpannen is daar een van. Natuur in Kaart hoopt dit te kunnen doen in een vorm van een Gierzwaluwboekje wat recentelijk ook in de gemeente Amersfoort is uitgekomen.

Natuur in Kaart
Natuur in Kaart is een samenwerking tussen Bureau Stadsnatuur Rotterdam (bSR www.bureaustadsnatuur.nl) en het Rotterdams Milieucentrum (RMC, www.milieucentrum.rotterdam.nl). Bij Natuur in Kaart zijn ruim tweehonderd vrijwilligers betrokken waarvan er ruim honderd mensen regelmatig (afhankelijk van de diersoort en het jaargetijde) inventarisaties maken op vaste locaties in Rotterdam. Zo is er jaarlijks onderzoek naar o.a. de huismus, winterwatervogels, dagvlinders en ook gierzwaluwen. De vrijwilligers inventariseren de aantallen, bureau stadsnatuur zorgt voor interpretatie van de gegevens en een constante stadsnatuur - monitoring. De gegevens worden o.a. doorgegeven aan de SOVON (vogels, www.sovon.nl), de Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl) maar ook aan het Centraal Bureau voor Statistiek die de gegevens doorgeeft aan Europese instellingen.

Zo worden de gegevens die door Rotterdamse vrijwilligers in Rotterdamse tuinen, straten en parken worden verzameld uiteindelijk ook gebruikt voor het vaststellen van diersoorten die bijvoorbeeld op de ‘rode lijst’ worden geplaatst.
Overigens zijn de vrijwilligers van Natuur in Kaart niet de enigen die inventariseren in en rond Rotterdam. Ook natuurorganisaties als Natuur – en vogelwacht Rotta (www.rotta-natuur.nl) en Landschapsonderhoud Rotterdam (www.landschapsonderhoudrotterdam.nl) spelen hierin een belangrijke rol. Ook een aantal kleinere wijkgerichte bewonersnatuurclubs doen mee aan het aanleveren van gegevens.

Rotterdams Milieucentrum
tel. 010 - 4656496 of info@milieucentrum.rotterdam.nl