Warme truiendag - 13 februari 2009
IJsbeer komt, klimaatpolitie verdwenen
Op 13 februari 2009 zullen scholen in Amstelveen Hoofddorp, Nieuw Vennep, Aalsmeer en Uithoorn een IJsbeer voor de klas krijgen. Aan de hand van een meegenomen wereldbol, gaat hij uitleggen waarom het ijs op de Noordpool smelt en vraagt leerlingen mee te denken over de oplossingen. Vrijdag 13 februari is het Warme Truiendag en daarom zitten basisschoolleerlingen in een groot aantal gemeenten in een warme trui in de klas en zetten schoolbesturen de verwarming een of twee graden lager. Afgelopen winter kwam de gemeente Amstelveen met het idee van de Klimaatpolitie die de scholen bezocht en won daarmee een warm winterfeest op de Warme Truiendag.
1,1 miljoen euro
Burgers, bedrijven en instellingen kunnen in de meeste gevallen fors op de verwarming van hun gebouwen besparen zonder verlies van comfort. Het wordt tijd dat we dit besparingspotentieel gaan aanspreken en niet langer wachten met het nemen van maatregelen.
Daarom roept Het Klimaatverbond iedereen in Nederland gemeenten, bedrijven, instellingen en burgers op deel te nemen aan de Warme Truiendag op vrijdag 13 februari en die dag een warme trui aan te trekken en de verwarming een graad lager te zetten. De verwarming één graad lager bekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Het Klimaatverbond denkt dat er dit jaar 2 miljoen mensen mee gaan doen en er dus 66 ton CO2 wordt bespaard. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen er 1 miljoen mensen mee deden en de actie op één dag 33 ton CO2 = 1,1 miljoen Euro bespaarde.
Simpele maatregelen
Een groot deel van de in Nederland gebruikte energie gaat op aan de verwarming van gebouwen. Hierop kan met simpele maatregelen en een duurzamer gebruik 30% worden bespaard. Dit geldt voor zowel bedrijfsmatig gebruikte gebouwen als voor woonhuizen. Nu de klimaatcrisis steeds duidelijker wordt en de internationale politiek maar niet tot handelen komt, laten burgers zien dat zij bereid zijn meer te doen dan een spaarlamp in te draaien en de verwarming s nachts lager te zetten. Ongeveer eenderde van de woningen heeft een gasverbruik van meer dan 125 euro per maand. Daar kan met gemak 30 procent vanaf zonder comfort te verliezen. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde stroomverbruik van ruim 60 euro per maand waar ook zeker 30 procent bespaard kan worden. Nederlandse gezinnen zijn verantwoordelijk voor eenderde van de Nederlandse uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen.
Grote Steden
De Warme Truiendag is een laagdrempelige actie, die in 2009 voor het derde achtereenvolgende jaar wordt gehouden en is bedoeld mensen te stimuleren om structureel energie te besparen, zowel in gedrag als met technische maatregelen.
Alle milieuwethouders kregen de afgelopen week een brief waarin hen werd gevraagd de Warme Truiendag 2009 lokaal te organiseren. Een aantal grote steden waaronder Nijmegen, Arnhem, Amersfoort, Den Haag hebben aangekondigd aan de actie mee te doen en zijn hiermee gestart. De Warme Truiendag is voor veel gemeenten een goede kans om aan draagvlak te werken voor alle milieumaatregelen en vernieuwingen die er de komende jaren binnen gemeenten zullen plaatsvinden. Gemeenten hebben in november 2007 het klimaatakkoord ondertekend met het rijk waarin zij afspraken maken over de energie die zij de komende jaren gaan besparen.
Warme Truiendag maakt duidelijk dat er door rationeel energiegebruik en het toepassen van simpele maatregelen heel veel te besparen is zonder verlies van comfort. Het Klimaatverbond roept daarom iedereen in Nederland op om bewuster om te gaan met energie en tot het nemen van maatregelen als het laten aanbrengen van spouwisolatie en vloerisolatie en het laten plaatsen van een HR-combiketel en HR++-glas.
De Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden; de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad.