Waterschappen: controversieel verklaren Deltawet onverstandig
De veiligheid van ons land duldt geen uitstel. We willen hier in Nederland geen Franse toestanden. Zo reageert voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen op het feit dat de nieuwe Deltawet controversieel lijkt te worden verklaard door de Tweede Kamer. Dat betekent dat de inhoudelijke behandeling van deze wet pas na de verkiezingen plaatsvindt.
Persbericht van Unie van Waterschappen
05 maart 2010
Om Nederland goed te beschermen tegen het water, moeten we doorpakken. We mogen zaken niet op hun beloop laten, want de waterschappen merken in het werk van alledag dat de zeespiegelstijging een feit is. De overstromingen in Frankrijk maken pijnlijk duidelijk wat er gebeurt als je maatregelen op de lange baan schuift, aldus Glas.
Volgens de Tweede Kamer moet er eerst een nader onderzoek komen naar de conclusies van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties over de klimaatverandering, voordat de Deltawet inhoudelijk kan worden behandeld. Voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen meent dat de Deltawet en het Deltaprogramma juist zo snel mogelijk behandeld moeten worden: Het gaat om maatregelen en voorzieningen die nodig zijn om de komende jaren overstromingsrisicos te voorkomen. We kunnen dat soort maatregelen niet een tijdje in de ijskast zetten. Zon 10 miljoen mensen zijn in Nederland afhankelijk van de dijken voor hun droge voeten. Bovendien ligt er 2.000 miljard aan geïnvesteerd vermogen achter onze dijken.
De waterschappen zijn het overigens eens met de Tweede Kamer dat er nader onderzoek moet komen naar de onderbouwing van het IPCC-rapport waar het gaat om de verwachte zeespiegelstijging. Uiteraard willen ook wij betrouwbare gegevens, zodat we preciezer weten hoe hoog de dijken moeten worden en welke investeringen daar uiteindelijk voor nodig zijn. Maar het is wel heel rigoureus en onverstandig om de behandeling van de Deltawet helemaal stil te leggen, aldus Glas. Sarkozy zei deze week dat met de veiligheid van mensen niet mag worden gemarchandeerd. Dat is al vele jaren lang ons uitgangspunt: met veiligheid valt niet te marchanderen. Ik doe dan ook een appèl op de Tweede Kamer: laten we in het belang van onze veiligheid het werk vooral niet stilleggen.
De Unie van Waterschappen heeft Frankrijk deze week - via de Nederlandse ambassade in Frankrijk en de contacten in de Franse waterschapswereld - zijn hulp en expertise aangeboden na de overstromingen aan de Franse Westkust. Mede door dijkdoorbraken kwamen daar afgelopen weekend zeker 51 mensen om het leven. Glas: Wij zijn als waterschappen voortdurend bezig met het versterken van nog zwakke plekken die er langs onze kust zijn. Zo is binnenkort de versterking van de Kust van Voorne gereed. Ik hoop dat de politiek inziet dat we dit belangrijke werk niet willen en kunnen stilleggen.
Kijk voor meer informatie op www.uvw.nl