"Wasserbomben gibt es nicht mehr"
Deze week is de Grüne Woche in Berlijn, één van 's werelds grootste landbouwbeurzen. Nederland is partnerland en dat betekent extra aandacht voor de energieleverende kas die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) er plaatste.
Door Irene Wever
De Nederlandse kas levert energie door warmte van de zon om te zetten in hoogwaardige elektrische en thermische energie. Bovendien kan men verstandig omgaan met deze energie door het lokaal inzetten van warmte, zoals bij het verwarmen van woningen. Overigens is Duitsland verder op het gebied van duurzaam bouwen dan Nederland, zowel in de woning- als de tuinbouwsector.
In zijn column in Change Magazine Energiebombe op de Potzdamerplatz, roept Peter Oei van InnovatieNetwerk het ministerie van VROM op om regelgeving aan te passen om duurzaamheid in de tuinbouwsector verder te stimuleren. Essentieel voor de kas als energiebron is dat je water verwarmt in de zomer, opslaat onder grond in watervoerende lagen en in de winter weer omhoog haalt. Dan helpt het de tuinders niet als ze in het Westland de eerste watervoerende laag niet mogen gebruiken.
De Nederlandse kas zit vol met de nieuwste technieken. Hij laat door nieuwe bouwmethodes meer daglicht door. Het resultaat: smaakvolle tomaten. Minister Verburg sprak tijdens de openingsceremonie: Wasserbomben gibt es nicht mehr, unsere Tomaten sind schmackhaft. Dat was ook de mening van de bezoekers de volgende dag, die met smaaktomaatjes gelokt werden om de kas te komen bewonderen.
Meer informatie
20 januari 2009
De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u dan zonder kosten in de brievenbus.
Domein: Duurzame mobiliteit & energie